Srpski član Predsjedništva BiH

Cvijanović uputila pismo Konakoviću i Helezu: Hitno i bez odgađanja odobrite dolazak helikoptera iz Srbije

  • Izvor: RTRS
  • 12.08.2024. 18:08

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je pismo ministru inostranih poslova i ministru odbrane u Savjetu ministara Еlmedinu Konakoviću i Zukanu Helezu sa zahtjevom da hitno i bez odgađanja odobre dolazak helikoptera iz Srbije koji već danima čekaju odobrenje, kako bi pomogli u gašenju požara u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska".

- I pored angažovanja svih raspoloživih resursa Republike Srpske i BiH, požar u Nacionalnom parku "Sutjeska" i dalje bukti, a aktivirali su se i novi na području Hercegovine. Situacija je sve teža i doslovno svaki minut daljeg suludog oklijevanja da se prihvati pomoć može dovesti do nesagledivih posljedica - ukazala je Cvijanović.

Ukoliko u najskorijem mogućem roku ne budu odobrili dolazak neophodne pomoći, Cvijanović je naglasila da je dužna da ih upozna da neće snositi samo političku, već i krivičnu odgovornost.

- Ovo je odavno prevazišlo sve granice politike i preraslo u neprijateljski čin i svjesnu opstrukciju koja može da dovede i do direktnog ugrožavanja građana i njihove imovine. Dosta je politikanstva, dosta je izgovora i izbjegavanja da prihvatite ponuđenu pomoć Srbije, preduzmite hitno neophodne radnje - poručila je Cvijanović. 

"Poštovani,

Obraćam Vam se sa zahtjevom da hitno i bez odlaganja odobrite dolazak helikoptera iz Srbije koji već danima čekaju odobrenje, kako bi pomogli u gaženju požara u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska". 

I pored angažovanja svih raspoloživih resursa Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, požar u Nacionalnom parku "Sutjeska" i dalje bukti, a aktivirali su se i novi na području Hercegovine. 

Situacija je sve teža i doslovno svaki minut daljeg suludog oklijevanja da se prihvati pomoć može dovesti do nesagledivih posljedica. 

Ukoliko u najskorijem mogućem roku ne budete odobrili dolazak neophodne pomoći, dužna sam Vas upoznati da nećete snositi samo političku, već i krivičnu odgovornost. 

Ovo je odavno prevazišlo sve granice politike i preraslo u neprijateljski čin i svjesnu opstrukciju koja može da dovede i do direktnog ugrožavanja građana i njihove imovine.

Dosta je politikanstva, dosta je izgovora i izbjegavanja da prihvatite ponuđenu pomoć Srbije, preduzmite hitno neophodne radnje."

Pratite nas i putem Vibera