Srpski član Predsjedništva

Cvijanović čestitala Dan boraca i Prvog srpskog ustanka

  • Izvor: SRNA
  • 14.02.2024. 08:05

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka prilika da se s posebnim pijetetom, poštovanjem i zahvalnošću sjetimo svih heroja koji su kroz istoriju branili svoja vjekovna ognjišta, kako bi opstali i ostali.

"Tako je bilo i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kada su svi do jednog i borci i komandanti, vođeni idealima slobode, pravde i ravnopravnosti, odlučno i hrabro stali u odbranu svog naroda, nacionalnog identiteta i Republike Srpske", naglasila je Cvijanović, čestitajući svim borcima Republike Srpske Dan boraca i Prvog srpskog ustanka.

Ona je navela da su na tom oslobodilačkom i slobodarskom putu mnogi srpski junaci dali najvrednije što su imali - živote i dijelove tijela.


Tadić: Priče o otcjepljenju i trećem entitetu ne bi bilo da nije takve bošnjačke politike

Tadić: Priče o otcjepljenju i trećem entitetu ne bi bilo da nije takve bošnjačke politike

"Njihova nesebična žrtva trajno nas obavezuje da branimo i jačamo najveću tekovinu Odbrambeno-otadžbinskog rata i svetinju, Republiku Srpsku, a porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima obezbijedimo što bolji status u društvu.

U uvjerenju da ćemo, okupljeni oko Republike Srpske i njenih interesa, biti jedinstveni, čestitam vam ovaj veliki dan", navodi se u čestitki srpskog člana Predsjedništva BiH.

U Višegradu se danas obilježava Dan boraca Republike Srpske i 220 godina od početka Prvog srpskog ustanka. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

Prvi srpski ustanak, podignut 1804. godine u Orašcu, bio je početak srpske borbe za oslobođenje, odnosno predstavlja rađanje srpske moderne države u 19. vijeku.


Ovo je sada najbogatiji čovjek u našem regionu

Ovo je sada najbogatiji čovjek u našem regionu


Ovaj ustanak je bio ustanak Srba u Beogradskom pašaluku i okolnih šest nahija protiv Turaka u periodu od 15. februara 1804. do 7. oktobra 1813. godine. Počeo je kao lokalna pobuna protiv dahija, a prerastao je u prvu fazu srpske revolucije.

Ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem, poznatijom kao vožd Karađorđe, uspjeli su u značajnom vremenskom periodu da oslobode pašaluk, a ovaj ustanak je prethodio Drugom srpskom ustanku 1815, koji je na kraju doveo do stvaranja moderne Srbije.

Pratite nas i putem Vibera