Lider HDZ-a BiH

Čović: Bojim se da će teško biti promijenjen i zarez Ustava BiH

  • Izvor: SRNA
  • 26.01.2024. 15:17

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će sigurno ići na sastanak predstavnika svih političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su za ponedjeljak, 29. januar, sazvale stranke "Trojke" radi razgovora o izmjenama Ustava BiH, ističući da se boji da će teško biti promijenjen i zarez Ustava BiH.

On je naveo da će doći, prije svega, zbog uvažavanja kolega iz "Trojke", ali i činjenice da želi učestvovati na svim sastancima kako bi BiH krenula naprijed.

- Kad smo dogovarali izmjene Izbornog zakona koje se odnose na segment Predsjedništva BiH, ponudio sam prijedlog koji je većina u osnovi prihvatila, ali su ostavili mogućnost da pokušamo promijeniti Ustav kako bismo mogli implementirati sve presude suda u Strazburu, uz neizvršenu presudu Ustavnog suda BiH - rekao je Čović novinarima u Stocu.

On je napomenuo da će HDZ BiH dati doprinos svojim stavom, ali da se plaši "da će biti teško promijenjen i zarez u Ustavu zbog odnosa na političkoj sceni".

- Ono što smo već uradili pretočili smo u jedan dokument i to nije stav HDZ-a, nego stavovi izneseni na sastanku koji smo imali kao predstavnici pet političkih stranaka i tu smo definisali ova tri pravca - o CIK-u, Predsjedništvu, legitimnom predstavljanju i onih tehničkih izmjena - naveo je Čović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: