Hitna sjednica

CIK BiH usvojio odluku: Vuković umjesto Novaković Bursać u Domu naroda

  • Izvor: ATV
  • 15.07.2024. 14:59

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je danas odluku prema kojoj se Nenadu Vukoviću iz PDP dodjeljuje delegatsko mjesto u Domu naroda BiH iz Republike Srpske.

Na hitnoj sjednici CIK BiH jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Time je izmijenjena odluka od 16. januara 2023. godine prema kojoj je je delegat iz Republike Srpske Snježana Novaković Bursać.

Centralna izborna komisija BiH je ovim potvrdila rezultate žrijebanja održanog u CIK-u prije dvije sedmice, prema kojoj je mandat delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dodjeljen Nenadu Vukoviću iz PDP-a.

Odluka koja je usvojena danas stupa na snagu danom objave u „Službenom glasniku BiH“, a objaviće se i u „Službenom glasniku Republike Srpske“, „Službenim novinama Federacije BiH“, „Službenom glasniku Brčko Distrikta BiH“ i na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH .

Apelaciono odjeljenje Suda BiH prošle sedmice je odbilo žalbu SNSD-a, odnosno Ranke Perić Romić, protiv odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH u slučaju žrijeba za delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Snježana Novaković Bursać izjavila je da će SNSD nastaviti pravnu borbu nakon odluke Suda BiH kojom je odbio žalbe ove partije protiv odluke CIK-a BiH u slučaju žrijebanja za delegate u Domu narode.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: