Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda

Bursaćeva Konakoviću: Optužbe na račun Dodika ne pomažu, već dijalog i međusobno prihvatanje

  • Izvor: SRNA
  • 12.11.2023. 20:30

Šta god slušamo i gledamo u produkciji ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Еlmedina Konakovića dobijamo čistu potvrdu da su znanje i samopouzdanje u obrnutoj proporciji - što manje znanje, to više samopouzdanja, izjavila je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

"Sve to ne bi ni bio neki problem da se u njegovom slučaju istovremeno ne pojavljuju priličan manjak dobrih namjera, višak zamijenjenih teza i prekomjerna količina izmaštanih avansa i grantova", navela je Bursaćeva.

Komentarišući Konakovićevu izjavu da privrednici iz Republike Srpske znaju da im, kako kaže, mnogo više koristi donosi ono što "Trojka" zagovara, a ne predsjednik Srpske, Bursaćeva je rekla za Srnu da postoji mogućnost da je ideja o sopstvenoj bitnosti Konakoviću omela proces dolaska do svijesti proste činjenice da ama baš nigdje na svijetu nema ništa džaba, pa ni u ЕU o kojoj je razvio neku svoju šareno-veselu sliku, i da naša robna razmjena sa zemljama članicama ЕU počiva na ponudi i potražnji s kojima nema veze ni on, niti bilo koji političar.

"Međutim, kada je u pitanju politika, posebno ona proširenja ЕU, trebao bi da zna da se radi o procesu prihvatanju određenih standarda uz izvjesnu mogućnosti da se one provedu na funkcionalan način, na bazi vladavine prava, demokratskih principa i uz obavezan skrining kroz političku prizmu", istakla je Bursaćeva.

Kad se analizira pristup po svim navedenim stavkama, dodala je ona, jasno se vidi ko je u BiH problem i na kakvoj su muci unitaristi svih boja, junoše politike koju simbolizuje SDA, odnosno poštovaoci "Islamske deklaracije" jer se uvijek spotaknu o nešto – nekad o nepoštovanje sopstvenog Ustva, kontinuirano o podaništvo prema naizabranim strancima kojima bi prepustili upravljanje sopstvenom zemljoma očekujući da će je reprogramirati po njihovoj želji, a posebno o mogućnost da se u život provedu postignuti dogovori sa demokratski izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda u ovoj zemlji.

"U prisustvu manjka kredibiliteta i hrabrosti za cjelovit dogovor u BiH, za preuzimanje suvereniteta i svih društvenih procesa u vlasništvo domaćih aktera, ne pomažu optužbe na račun Milorada Dodika za sve i svašta. Kvalitetan lijek za složenu državu kakva BiH jeste međusobno prihvatanje i otvoren dijalog o svim otvorenim pitanjima, posebno onima koje teško opterećuju unutrašnje odnose, a za to treba biti realan i kredibilan. Baš kao što Konaković i slične 'trice' nisu", ocijenila je Bursaćeva.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film: 16 blokova (12+) (R)

    '' Film: 16 blokova (12+) (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (R) (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (r)