Ministar za naučnotehnološki razvoj

Budimir: U BiH postoji velika opasnost od terorizma

  • 27.08.2024. 11:12

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske i profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir rekao je da u BiH postoji velika opasnost od terorizma i da niko ne zna broj vraćenih ratnika "Islamske države" sa Bliskog istoka, koji je sigurno veliki, ističući da zajedničke institucije koje se bave pitanjima bezbjednosti izbjegavaju ovo goruće pitanje.

"Sigurno je da postoje ljudi koji su prikriveni u nekom svom djelovanju, a povezani su sa radikalnim islamizmom u BiH i regionu, na Kosovu i Metohiji i u Sjevernoj Makedoniji. O tim stvarima mora da se razgovara stručno i svaki put treba ukazati da agencije poput MUP-a Republike Srpske moraju da budu uključene u sve tokove i da razmjenjuju informacije", rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

On vjeruje da se to desilo sa policijskim bezbjednosnim agencijama Njemačke i Austrije poslije nedavnog terorističkog napada na festivalu u gradu Solingen na zapadu Njemačke.

Islamska država objavila snimak napadača iz Solingena: Pominje se i BiH

Islamska država objavila snimak napadača iz Solingena: Pominje se i BiH

Budimir je naveo da je islamistička internacionala, koja je ratovala za vrijeme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, globalno povezana, kao što je postojala veza od Sarajeva do Kabula.

On je rekao da su potom izvedene terorističke aktivnosti 11. septembra 2001. godine u Njujorku koje su takođe imale "bosansku vezu" koja je i dalje živa.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.