Milorad Dodik

"BiH je laž - Zašto mislite da će Srbi pristati da budu prevareni?“

  • Izvor: ATV
  • 20.02.2024. 21:45

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, komentarišući činjenicu da su se lideri stranaka iz FBiH nakon postignutog dogovora u Laktašima predomislili poslije objave američkog ambasadora u BiH, da je u BiH problem u tome što je sve pod uticajem neprijatelja, najprije onih koji su protiv Srba.

"Oni ne mogu da upravljaju onim što pripada muslimanima u BiH i to se vidi. Ali iz tog nekog načina megalomanije žele da pobijede neke istorijske bitke. To je nemoguće. Bosna nema ideju, ona nije više ideja, ona je ozbiljna laž, i ta laž ne može da funkcioniše, politika nikada nije laž ona je uvijek činjenica. To vidimo ovdje u Tatarstanu. Vjerovatno nije lako držati odnos među njima, ali oni su se opredijelili i drže taj odnos“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da se BiH kao politička zajednica nikada neće konstituisati i najbolje joj je da se kao politička struktura raziđe kako bi se izgradile zasebne autonomne jedinice kao recimo Republika Srpska i uspostavila moguću koegzistenciju sa drugim dijelom naroda. 


Dodik u intervjuu za ATV: Situacija u BiH i Tatarstanu slična; Zapadu smeta jak Putin

Dodik u intervjuu za ATV: Situacija u BiH i Tatarstanu slična; Zapadu smeta jak Putin

"Ta imaginacija 'naša je Bosna, naše je sve' to nije tačno. Nema dokaza da muslimani upravljaju Banjalukom, Laktašima, svim našim krajevima od Novog Grada do Trebinja. To nije njihovo, to je naše. To je srpsko, po svemu i po zemlji, i po načinu upravljanja i po resursima i po moćima. BiH je međunarodno, apstraktno, priznata zemlja ali je ona u faktičkom smislu veoma podijeljena zemlja“, naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da BiH ne može da uspije zato što nema istorijski konsenzus. 

"Možda su tvorci Dejtonskom sporazuma imali dobru namjeru da sve to naprave i izbalansiraju ali je sve propalo njihovim intervencionizmom i pričom o duhu a ne o slovu Dejtonskog sporazuma. Nažalost, nastavićemo da se patimo u BiH, da jedni prema drugima gajimo animozitete. BiH nikada, osim u vrijeme rata, nije bila odvojenija. Poslije rata je bilo neke nade, a onda je prevladalo beznađe, uz stalno nastojanje da se BiH centralizuje a to jedan dio neće“, rekao je Dodik i dodao:

"Kada su Aliju Izetbegovića pitali hoće li jedinstvenu decentralizovanu zemlju ili jedan mali dio da bude njegova centralizovana zemlja on se opredijelio za decentralizovanu“.


"Načelnik Lopara se utrkivao da dođu istraživači; Država će odlučiti o litijumu"

Dodik je potom upitao: 

"Šta je sad problem, zašto mijenjate to? Zašto mislite da će Srbi pristati da budu prevareni? Je l' mislite da može Šmit da vam pomogne? - Ne može. Nismo došli ovdje da tražimo pomoć. Došli smo da kažemo kako stoje stvari. Ljudi se zgražavaju, ne mogu da vjeruju da postoji neko ko je stranac ko donosi odluke i nameće zakone. Ne mogu da vjeruju da muslimani na dan izbora protestuju protiv intervencije tog istog da bi malo kasnije zato što je bio malo gori prema Srbima odjednom bio prihvatljiv. To nije način na koji se živi, to ne može ići, to se mora razići. To će se raspasti prije ili poslije zato što nema ideje“, rekao je Dodik.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: