Analitičar

Avramović: Zašto bošnjački pravnici ćute na suđenje Dodiku? Vrijeme je da progovore

  • Izvor: ATV
  • 29.11.2023. 21:36

Analitičar Željko Avramović za ATV kaže da će bošnjački pravnici morati da iznesu stav o suđenju Miloradu Dodiku i da se suoče sa činjenicama.

"Primjećujete da niko od pravnika bošnjačke nacionalnosti nije reagovao. Mislim da je vrijeme da progovore, da kažu 'da ovo što je urađeno, suspendovan parlament, nametnut zakon, je potpuno uredu i mi smo svoje studente učili pogrešno. Da ovo je u skladu sa međunarodnim pravom i pogrešno smo učili studente' ili 'ovo je potpuno u suprotnosti sa međunarodnim pravom'. Oni će morati da ustanu u odbranu ne Milorada Dodika, nego BiH. Moraće da kažu da je ovo suprotno međunarodnom pravu, Povelji UN-a članu 78 koji doslovno kaže da suverenoj državi, članici UN-a niko ne može nametati svoju volju, pretočenu u zakone. Ovo je suprotno Ustavu, ovo je rušenje Ustava. Tužilac i sudija su učinili teška krivična djela. Nepošteno je što je sudiji dato da on odlučuje o sudbini BiH".

On je postavio pitanje šta bi se dogodilo kada bi se Šmit odlučio da BiH više nije demokratija, nego monarhija i kada bi Zmaja od Šipova imenovao za suverena.

"Da li u tom trenutku Savjet ministara postaje krunski savjet, da li oni kreću sa pripremama za krunisanje suverena. Šmitu ste dali pravo da suspenduje parlament, donosi zakon, zašto ne bi i sudio? Zašto ne bi rekao da Dino Konaković ide 20 godina u zatvor. Je l' poštujete tu odluku?"

Ovo je presedan i Srpska je sklona da kaže da su legitimni visoki predstavnici nametali zakone, što je neispravno ističe Avramović. "Svi ti zakoni su prošli parlamentarnu proceduru, usvojeni su u parlamentu, postali su dio pravnog sistema BiH i onda se postupalo po njima. Ovo je prvi slučaj gdje neko postupa po nečemu što se ne može smatrati zakon".

Avramović kaže za ATV da je ova godina za BiH krenula dobro i da će se i završiti dobro, i da će sve ove napetosti i politički procesi morati da stanu, jer previše je ovo ludila za BiH.

"Lopta je sada u dvorištu bošnjačke intelektualne javnosti koja mora da brani BiH, ne od Dodika, nego od onoga ko misli da je suveren Bosne, a to je gospodin Šmit. Oni moraju da kažu da li je BiH suverena i samostalna, da li građani biraju predstavnike koji odlučuju ili neko drugi. Oni moraju da odluče da li je vlast Savjet ministara, gospodin Nikšić, gospođa Krišto, gospodin Višković ili je vlast Šmit".

Avramović: Sudija u predmetu protiv Dodika odlučuje o sudbini BiH

Avramović: Sudija u predmetu protiv Dodika odlučuje o sudbini BiH


Pratite nas i putem Vibera