Analitičar

Avramović: Sudija u predmetu protiv Dodika odlučuje o sudbini BiH

  • Izvor: ATV
  • 29.11.2023. 21:16

Analitičar Željko Avramović kaže u emisiji ATV-a "Imate riječ" da se procesom protiv Milorada Dodika sudi Bosni i Hercegovini i da ako se proces odmah ne zaustavi da je ovo kraj BiH.

U suverenoj državi ne postoje nametnuti zakoni. Postoje zakoni koje je donijela Parlamentarna skupština BiH. Sve van toga je ništavno. Po zakonima koje je donijela Parlamentarna skupština može se suditi svakom građaninu BiH. Po nečemu što ima težinu pamfleta, natpisa na liftu, ne može se suditi nijednom građaninu BiH, uključujući i Milorada Dodika. Ako sud prihvati da sudi po nečemu što nije zakon, onda je to kraj BiH kao države.

Avramović podsjeća da državu definišu tri kriterijuma: teritorija, stanovništvo i suverena vlast koja je izvorna i originalna, a ne izvedena.

"Suverenitet u svakoj državi imaju građani i prenose ga na legitimne predstavnike, a oni u parlamentu donose zakone. Niko izvan Parlamenta ne može donijeti zakon. Sve van toga je raspad sistema i države. Ovo što se ovdje dešava je pokušaj državnog udara", poručuje Avramović i dodaje:

"Ovdje nije pitanje Milorada Dodika i Republike Srpske. Ovdje se sudi BiH. Neko je pomislio da je ovo divan način da se Dodik ukloni. Imali su šansu na izborima, moraće da sačekaju sljedeće izbore. Na ovaj način to ne možete da uradite. Ako neko prihvati da može da se sudi bilo kom pojedincu po nečemu što nije zakon donijet u Parlamentarnoj skupštini. Šta se dešava ako se Šmit ujutru probudi i kaže da BiH više nije demokratija, nego je monarhija, a monarh je Zmaj od Šipova. Da u tom trenutku Savjet ministara postaje krunski savjet, da li oni kreću sa pripremama za krunisanje suverena. Šmitu ste dali pravo da suspenduje parlament, donosi zakon, zašto ne bi i sudio? Zašto ne bi rekao da Dino Konaković ide 20 godina u zatvor. Je l' poštujete tu odluku?"

Ovo je presedan i Srpska je sklona da kaže da su legitimni visoki predstavnici nametali zakone, što je neispravno ističe Avramović. "Svi ti zakoni su prošli parlamentarnu proceduru, usvojeni su u parlamentu, postali su dio pravnog sistema BiH i onda se postupalo po njima. Ovo je prvi slučaj gdje neko postupa po nečemu što se ne može smatrati zakon".

On ističe da ako sud ovo prihvati, onda je to kraj BiH.

"Toga su svi postali svjesni. Primjećujete da niko od bošnjačkih pravnika nije reagovao. Mislim da je vrijeme da progovore, da kažu 'da ovo što je urađeno, suspendovan parlament, nametnut zakon, je potpuno uredu i mi smo svoje studente učili pogrešno'. Oni će morati da ustanu u odbranu ne Milorada Dodika, nego BiH. Moraće da kažu da je ovo suprotno međunarodnom pravu, Povelji UN-a članu 78 koji doslovno kaže da suverenoj državi, članici UN-a niko ne može nametati svoju volju, pretočenu u zakone. Ovo je suprotno Ustavu, ovo je rušenje Ustava. Tužilac i sudija su učinili teška krivična djela. Nepošteno je što je sudiji dato da on odlučuje o sudbini BiH".

Avramović ističe da je konsultovao brojne pravnike i da mu je možda najbolju definiciju ove optužnice dao ugledni tužilac koji je veoma visoko u hijerarhiji evropskog i svjetskog Udruženja tužilaca: "Bolju optužnicu bi napisao moler koji je krečio na Pravnom fakultetu. Bila bi pravnički utemeljenija i smislenija nego ova".

On ističe da optužnica Tužilaštva BiH je sramota i da ne zna kako se neko upustio u to i da predsjednik Republike provodi odluke, a ne donosi ih.

"Sudija Strika, ako voli BiH, jedino što može da uradi jeste da proces obustavi. To je jedino logično, onda BiH ulazi u ozbiljan problem. Kada sud prekrši Ustav, to je kraj. Sud je plaćen da štiti zakon i Ustav. Ako ih oni prekrše, niko nema razloga da ih štiti i poštuje. Da li su sve izjave koje je davao Milorad Dodik, a sa mnogim se nisam slagao, ovim procesom dokazao da je bio u pravu".

Avramović ističe da ako se proces ne zaustavi da su dali za pravo Dodiku da je BiH nemoguća država i dali ste za pravo Republici Srpskoj da povlači poteze koji se nikome neće svidjeti.

Pratite nas i putem Vibera