Komisija za koncesije BiH

Amović radi onako kako njemu odgovara

  • Izvor: ATV
  • 10.07.2024. 19:30

Komisija za koncesije BiH lani nije izdala nijednu koncesiju. Svejedno, njihov nerad građani finansiraju - svake godine izdvajaju milionske iznose. To, čini se, ide na njihove pozamašne plate. Platu od toga prima i Marina Marković, koja je na funkciju sekretara stigla kao drugoplasirana na nedavnom konkursu. Po žalbi je zato reagovao Odbor državne službe za žalbe BiH. Ukinuo je i vratio na ponovno odlučivanje.

„Kako ni u ponovljenom postupku prvostepeni organ nije postupio u skladu sa uputama Odbora državne službe za žalbe, odnosno predsjedavajući Komisije za koncesije BiH je ponovo donio rješenje o imenovanju drugorangirane kandidatkinje, to je prvorangirana kandidatkinja izjavila novu žalbu Odboru. Odbor je donio rješenje kojim je usvojio žalbu, poništio odluku Komisije“, saopšteno je iz Odbora državne službe za žalbe BiH.

Ni tu odluku Milomir Amović, predsjednik Komisije, ne zarezuje. Novim rješenjem je potvrdio svoju odluku i isključio pravo žalbe. Amović uvjeren da je nedodirljiv. Za ATV kaže, na to je imao pravo. Niko drugi ne zna ništa. Tvrdi, vjerodostojno je samo njegovo mišljenje. Radio je isključivo onako kako njemu odgovara.

„Da bih zadovoljio nacionalnu strukturu u instituciji, meni je odgovaralo da uzmem kandidata broj dva, zato što oslobađa listu na drugo radno mjesto, da uzmem državnog službenika hrvatske nacionalnosti. Ja rukovodim institucijom, ne rukovodi Odbor, prema tome, trebaju se poštovati moje odluke, a ne odluke Odbora. Ako zakon kaže da mogu od uspješnih kandidata da postavim onu koja meni odgovara, ja sam tako postupio“, rekao je Milomir Amović, predsjednik Komisije za koncesije BiH.

Kakva je svrha konkursa, ako on odlučuje, kaže Milorad Kojić. Očigledno, prema Amoviću, treba da se ukine i konkursna komisija i odbor za žalbe, te da on sprovodi samovolju. To se, podsjeća ga, zove bezakonje.

„Ako neko kaže da on ima pravo da izabere koga hoće i ko mu je podoban i ko mu odgovara da bude sekretar Komisije za koncesije, gubi sav smisao zakonskog osnova, provođenja konkursne procedure, imenovanja komisije, koja će predložiti najkvalitetnijeg kandidata, najkvalitetniji kandidat je onaj koji je osvojio najveći broj bodova“, istakao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Kojić kaže da se ovdje može smatrati da postoji elemenata krivične odgovornosti, jer je predsjednik Komisije zloupotrijebio službeni položaj. Amović je, kako Kojić kaže, pokazao svu apsurdnost postojanja pojedinih neustavnih institucija na nivou BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.