Bez odgovora

Ambasada SAD-a ne odgovara gdje je novac američkih građana

  • Izvor: ATV
  • 31.07.2024. 19:10

Rano jutros upitali smo hoće li SAD dati potpunu listu svih NVO, medija, političkih i društvenih aktivista, kao i naučnika koji su bili ili su trenutno na platnim listama Američke vlade? Imala je ambasada vremena da odgovori ili bar demantuje naše pitanje o svoti novca koji Američka vlada troši na prekrajanje volje birača i uticaj na rezultate ovogodišnjih lokalnih izbora u Republici Srpskoj.

Podsjetili smo američku administraciju i na Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima iz 1961. Nije odgovoreno  da li Marfi svjesno ili nesvjesno krši član Konvencije koji zabranjuje sticanje novčane koristi od diplomatske funkcije. 

Ne čudi što američkom ambasadoru posebno smeta  najava usvajanja zakona o stranom finansiranju, po kojem se uticaj na nevladine organizacije ne bi mogao sakriti. I bez tog zakona jasno je da je u  NVO sektor inkasirano čak 80 miliona američkog novca u cilju borbe protiv ruskog uticaja u Republici Srpskoj i BiH. To su bar pokazali izvještaji Stejt Departmenta. U čijim rukama je zapravo završio taj novac upitao je američkog ambasadora i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, jer je, veza Republike Srpske sa Rusijom sve jača i jača. 

Ućutala je američka ambasada i na pitanja o novcu od prodaje umjetničkih djela Hantera Bajdena i o imenima pojedinaca koji su kupili navodnu umjetnost mlađeg Bajdena. 

Da li je Marfi ili neko od članova njegove porodice učestvovao u spornoj kupovini kako bi se dočepao pozicije ambasadora?

Zašto američku ambasadu toliko bole ovakva pitanja? Da li im i naša televizija smeta zbog svojih pitanja? Građani Republike Srpske naslućuju odgovore na njih, ali američkog ambasadora podsjetili smo i na obavezu prema građanima Amerike da im kaže koliko štetu su oni pretrpjeli zbog poreskih i drugih finansijskih zločina koje je počinila porodica Bajden.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1994 (16+)

    ''Serija: 1994 (16+)