Saopštenje

Ambasada Rusije: Šmit nije legitiman visoki predstavnik

  • Izvor: ATV
  • 16.10.2023. 12:31

Ponovo izjavljujemo da Kristijan Šmit nije legitiman visoki predstavnik u BiH, poručeno je iz Ambasade Ruske Federacije.

Kako su naveli iz Ambasade, objašnjenje, koje je objavila Kancelarija visokog predstavnika, samo stvara zabludu u vezi sa suštinom ovog pitanja. 

"U Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma nedvosmisleno se kaže da se strane obraćaju s molbom o imenovanju (designation) Visokog predstavnika, koji se odobrava u skladu s rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a. Upravo tako su odobravani svi prethodni Visoki predstavnici“, dodali su iz Ambasade. 

Vulićeva, Kojić, Goganović i ostali stigli u Sarajevo kako bi podržali Dodika i Lukića

Vulićeva, Kojić, Goganović i ostali stigli u Sarajevo kako bi podržali Dodika i Lukića

Kako su podsjetili, jedini izuzetak je bio Kristijan Švarc-Šiling, u vezi s kojim saglasnost Savjeta bezbjednsoti je data ne u obliku rezolucije, nego pisma Predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti UN-a Augustina Mahiga od 30. januara 2006. godine. 

"Ovdje je njegov cijeli tekst: 'Imam čast informisati da je Vaše pismo od 20. januara 2006. godine (radi se o pismu Generalnog sekretara UN-a) u vezi s odlukom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o izboru Kristijana Švarc-Šilinga kao nasljednika Pedija Еšdauna na dužnost Visokog predstavnika u BiH od 31. januara 2006. godine bilo predstavljeno članicama Savjeta bezbjednosti. One su pozdravile odluku Savjeta za sprovođenje mira. Takođe one bi željele da izraze zahvalnost Lordu Еšdaunu za njegov veliki doprinos“, citirali su iz Ambasade.

Drugim riječima, dodaju u saopštenju, Savjet bezbjednsoti UN-a je bio upravo ta institucija, koja je odobrila imenovanje Kristijana Švarc-Šilinga na dužnost visokog predstavnika. 

Nešić: Tužilaštvo da pokaže da li radi po pravu ili je fontana za ispunjavanje želja

Nešić: Tužilaštvo da pokaže da li radi po pravu ili je fontana za ispunjavanje želja

"U slučaju Kristijana Šmita bile su prekršene sve norme usaglašavanja kandidature za tu dužnost. Prvo, njegovo imenovanje se desilo uz prekršaj procedure konsenzusa u Upravnom odboru, koja je ispoštovana pri izboru svih prethodnih Visokoh predstavnika. Drugo, na ovaj prijedlog Upravnog odbora nije usijedila nikakva reakcija od strane Savjeta bezbjednosti UN-a. Štaviše, dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti - Rusija i Kina - u suštini uložile su veto na rad Kristijana Šmita kao Visokog predstavnika. Bez obzira na pravne trikove, koje se koriste za negiranje realnosti, neosporna činjenica je u tome da Kristijan Šmit nije legitiman visoki predstavnik“, poručuju iz Ambasade.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: