Sarajevo

Ambasada Rusije: Razlog nestabilnosti nije jedna osoba, nego ozloglašena međunarodna zajednica

  • Izvor: SRNA
  • 19.04.2024. 12:09

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da je pogrešna američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica.

Iz Ambasade Rusije su istakli da je Vašington monopolizovao ulogu međunarodnog faktora u BiH kada je pretvorio objektivnog i nepristrasnog učesnika procesa jačanja mira i stabilnosti u BiH u oruđe svojih sebičnih neokolonijalnih težnji zbog čega, uprkos svojim laskavim govorima i demonstriranoj brizi, ne može biti "dokazani prijatelj".

"Čim neka zemlja prestaje da predstavlja za Amerikance političku svrsishodnost, kao i da donosi komercijalnu korist od više milijardi dolara, oni je ostavljaju bez žaljenja. To se pokazalo na primjeru Avganistana. To će se pokazati na primjeru Ukrajine", naveli su u ovom diplomatskom predstavništvu.


Vulić: Ramo ima pristalica koliko može bildera da stane na jednu fotografiju

Vulić: Ramo ima pristalica koliko može bildera da stane na jednu fotografiju

Iz Ambasade su istakli da je juče svjetska zajednica postala svjedok još jednog sramotnog poteza Sjedinjenih Država nakon što je Vašington u Savjetu bezbjednosti UN blokirao prijem Palestine u UN, a da bi sebi napravili alibi podržavaju nezakonito samoproglašeno Kosovo i podstiču sukob u BiH.

"Bukvalno `svojim bajonetima` guraju nelegitimnog prevaranta. Politizovane i jednostrane sudske presude koriste kao instrument za demonizaciju jednog konstitutivnog naroda BiH i za manipulaciju drugim konstitutivnim narodom BiH. Ova manipulacija je još više đavolija, jer zadire u duboko ukorijenjene osjećaje bola i ranjivosti nastale kao rezultat tragičnih događaja prošlosti", naglasili su iz Ambasade.

Zato je, kažu, pogrešna američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica.


Usvojen Izborni zakon Republike Srpske

Usvojen Izborni zakon Republike Srpske

Iz ambasade Rusije pozvali su političke snage zdravog razuma u BiH da odbace nadu u "zapadne Danajce".

"Samo dijalog unutar BiH je u stanju da osigura takve dogovore koji će služiti kao osnov za jačanje mira i stabilnosti, prevazilaženje uzajamnih strahova i bojazni, stvaranje takvih uslova u kojima će BiH postati poželjna otadžbina za sve njene narode i građane", poručili su iz Ambasade Ruske Federacije. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?