Banjaluka

"Vodovod" u minusu, sela bez struje

  • Izvor: ATV
  • 03.08.2024. 19:51

Dok banjalučka sela i zaseoci početkom avgusta nemaju vode, "suša" je i u preduzeću "Vodovod". U izvještaju o poslovanju za prvih šest mjeseci 2024. godine je navedeno je da su prihodi iznosili 10,5 miliona KM, a rashodi 12,5 milion KM, što je imalo za rezultat minus od 1,9 miliona KM. Za gradonačelnika Stanivukovića, ništa zabrinjavajuće, kaže tek su na "pola trke".

- Sve uplate ne idu u jednakim intenzitetom. Imate mnogo mjesta koja račune za vodu dobiju u jednom kvartalu. I onda imate da u jednom mjesecu dođe, jednostavno imate dugovanja. Imate dugovanja, gdje u jednom periodu, dužnici znate kad prođe građevinska sezona, kada prođe ovo dođu veće uplate. Na kraju u oktobru dođe uplata koliko dođe za tri mjeseca - kaže Stanivuković.

"Vodovod" je sada u duplo većem minusu nego u istom periodu prošle, a pitanje je šta će biti do kraja godine, kaže Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banja Luka.

Većina sredstava, kaže Ninković, ide na plate i naknade zaposlenih. 

- Sva ta politika Draška Stanivukovića i Zolaka u tandemu, kako sam ranije govorio, je pogubna za Banjaluku. Duduković je napravio minus od milion maraka prošle godine, ove za pola, dva miliona od strane Zolaka - rekao je Ninković.

Na sve muke i probleme koje muče "Vodovod", ovih dana je smijenjen v.d. izvršnog direktora za tehničke poslove Željko Raljić, koji je predsjednik GrO SDS Banja Luka.

Upućeni komentarišu da je razlog za smjenu to što SDS nije podržao Stanivukovićevu kandidaturu. 

- Valjda imate pravo da mijenjate saradnike kada ne rade svoj posao. To je pitanje za "Vodovod". Ja kako sam upućen, vjerujete, ja o tome ne odlučujem. dakle u periodu od 17 dana suše, ja znam da sam bio na terenu, znam da on nije bio na terenu, ne znam razloge, to je odluka menadžmenta - naglašava Stanivuković.

- Vidimo da je na sceni politički revanšizam i to prema ljudima koji su do juče bili politički saborci, onda vidimo da Draško Stanivuković gazi preko mrtvih do svoga cilja - dodaje Ninković.

Do cilja, odnosno uspješnog poslovanja na kraju godine, u "Vodovodu", čini se neće lako. Nezadovoljstvo potrošača, nestašice vode u brojnim banjalučkim naseljima, blokirani računi zbog duga za neplaćenu struju, samo su neki od minusa nove uprave i direktora Aleksandra Zolaka. 

Pratite nas i putem Vibera