Banjaluka

Stanivuković predao peticiju za zabranu rada kockarnica i kladionica u blizini škola

  • Izvor: ATV
  • 29.03.2024. 16:06

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, predao je danas potpise građana i inicijativu „Kocka je odbačena“ Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kako je rekao nakon predaje potpisa, zabrana kladionica i kockarnica u blizini škola u Banjaluci je humana, važna i društveno odgovorna inicijativa. 

„Siguran sam da po ovom pitanju nema vlasti, nema opozicije, nema nekoga ko misli drugačije, nego da je suština da zaštitimo građane, prvenstveno mlade ljude, od najvećeg poroka, a to je kocka“, izjavio je Stanivuković.

Stanivuković kaže da se putem medija, reklama i generalno propagande plasiraju da je kocka zabava i razonoda. 

Dodik: Zahtjevi opravdani, kladionicama nije mjesto pored škola!

Dodik: Zahtjevi opravdani, kladionicama nije mjesto pored škola!

"Mi ne vidimo tako Banjaluku, ne vidimo da tako mladi treba da provode slobodno vrijeme i odavde šaljemo poruku da je kocka porok i bolest zavisnosti, a ne razonoda i pokrenuli smo konkretnu inicijativu po tom pitanju. Hvala svima koji su se pridružili, preko 5000 potpisa je ogroman broj, uzimajući u obzir da su se potpisi prikupljali samo u Banjaluci, samo 7 dana, a da nam mnogi širom Republike Srpske podržavaju, ali fizički nisu mogli da dođu i potpišu“, rekao je Stanivuković. 

Ističe da je minimum za predaju inicijative minimum 3000 potpisa, što je u kratkom roku skoro dvostruko prekoračeno, čime su stečeni svi preduslovi da se o ovoj inicijativi razgovara u Narodnu skupštinu. 

Dodao je da je cilj za Banjaluku da se grade putevi, mostovi, osnovne škole, sportska Gimnazija, da se ulaže u svu potrebnu infrastrukturu, ali i da se mijenjaju neke duboko ukorijenjene navike. 

Vlada Srpske  o obračunu plata u pravosuđu za prošla dva mjeseca

Vlada Srpske o obračunu plata u pravosuđu za prošla dva mjeseca

On se zahvalio i poslanicima i odbornicima PDP, kao i predsjedniku stranke Branislavu Borenoviću, na snažnoj podršci ovoj inicijativi. 

Vedrana Prole, član inicijativnog odbora koji je pokrenuo ovu akciju, istakla je da je prikupljeno tačno 5060 potpisa, koji se predaju uz Nacrt zakona o dopuni Zakona o igrama na sreću. 

„Član 11. pomenutog zakona bi propisivao da se privredna društva koja se bave priređivanjem igara na sreću udaljavaju 500 metara od škola. Ispoštovali smo svu zakonsku proceduru u smislu Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi. Prethodno smo najavili potpisivanje peticije Narodnoj skupštini, zatim smo prijavili lokacije za prikupljanje potpisa MUP-u Republike Srpske i informacije o licima koja su prikupljala potpise“, istakla je Prole, koja se zahvalila građanima koji su podržali inicijativu. 

Pratite nas i putem Vibera