Gradski odbor

SP Banjaluka tražiće hitnu sjednicu gradske skupštine zbog poskupljenja u privatnim vrtićima

  • 27.05.2024. 22:08

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka zahtijevaće održavanje hitne sjednice Skupštine grada Banjaluka zbog najnovijih povećanja cijena boravka u privatnim vrtićima.

"Najavljeno dodatno povećanje cijena u pojedinim privatnim vrtićima je neprihvatljivo i roditelje djece koja borave u ovim ustanovama primorava da prestanu da rade ili da lična primanja daju za vrtiće. Ovo je ozbiljan problem koji zahtijeva odgovoran, institucionalni i sistemski pristup kako bi se ovo pitanje što prije riješilo, za dobrobit djece, roditelja i vlasnika predškolskih ustanova. Nedostatak kadra i zadržavanje obrazovanih vaspitača u vrtićima ne može da ide preko leđa roditelja koji se nametanjem drakonskih cijena stavljaju pred svršen čin.

Dešava se ono što su mnogi predvidjeli, a to je da će neodgovorni vlasnici privatnih vrtića neopravdanim poskupljenjima poništiti efekat subvencija. Isti slučaj bi  imali i da su subvencije 100% izjednačene, jer nema ni društvene odgovornosti, ni solidarnosti ni bilo kakve osjetljivosti prema roditeljima i djeci.

Trenutna situacija je očigledan dokaz da je dugoročno rješavanje problema gradnja novih kapaciteta, što se pokazalo i inicijativom SP Banjaluka da se počne sa projektom izgradnje vrtića Nataša dva u naselju Borik. Zato, Gradski odbor Socijalističke partije i odbornici SP u Skupštini Banjaluke zahtijevaju da se što prije zakaže sjednica gradskog parlamenta posvećena rješavanju ovog ozbiljnog problema", navode iz ove partije.

Pratite nas i putem Vibera