SNSD

Šobot: Pitanje kulture presudno važno za naš identitet i opstanak naroda

  • Izvor: ATV
  • 15.05.2024. 17:02

Savjet za kulturu Gradske organizacije SNSD-a Banja Luka održao je sjednicu sa doktorom Nikolom Šobotom kandidatom SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke na kojoj su dogovoreni zajednički ciljevi.

Glavni zahtjev Savjeta za kulturu jeste da se budžet za kulturu Grada Banja Luka poveća na 3% budžeta. 

Riječ je o enormnom povećanju od preko 300% s obzirom na to da je odnos trenutne gradske vlasti prema kulturi diskriminišući i skandalozan - u protekle tri godine se za sve kulturne potrebe grada i građana Banje Luke izdvaja mizeran i nedovoljan iznos manji od 1%.

Trenutna gradska administracija nije nikada donijela akcioni plan (na koji je obavezana), na osnovu važećeg strateškog dokumenta “Strategija razvoja kulture u gradu Banja Luka”, koji je Skupština Grada usvojila još 2018. godine.

Taj plan je predviđao godišnje uvećanje sredstava za kulturu kao i veću podršku umjetnicima i umjetničkim organizacijama. Ništa se nije dogodilo u tom smjeru, upravo obrnuto, pod ovom gradskom administracijom u posljednje četiri godina sredstva izdvojena za kulturu samo su se smanjivala.

„Pitanje kulture je suštinsko za položaj grada i kvalitet života njegovih stanovnika, ali je i presudno važno za naš identitet i opstanak kao naroda“, poručio je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke dr Nikola Šobot.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: