Spor oko subvencija

Protest roditelja ispred Gradske uprave Banjaluka

  • Izvor: ATV
  • 15.05.2024. 19:30

Danas je ispred Gradske uprave Banjaluka održan protest roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

"Je li korektno pozivati se da si ti prvi to dao... Sticajem okolnosti si ti prvi. Irelevantna je cifra od 60 maraka ljudi moji“ - gradonačelniku Banjaluke ovo su, između ostalog, rekli nezadovoljni roditelji djece koja idu u privatne vrtiće. 

Šezdeset maraka koje pominju je subvencija grada koju dobijaju roditelji jer su privatni vrtići skuplji od državnih a u državnim, jednostavno, nema mjesta. A i tih 60 KM kasni mjesecima. Zato su roditelji ljuti. 

"Državni vrtić sada košta 650 KM, 160 plaćaju roditelji. Privatni vrtići koštaju oko 420 maraka u prosjeku, a subvencije su 60 maraka. To je ogroman udar na budžet svake porodice. Dok grad ne izgradi dovoljno kapaciteta za svu djecu u državnim vrtićima do tad treba da subvencioniše privatne vrtiće“, kaže Jelena Vukelić.

Prije susreta sa Draškom Stanivukovićem, protestovali su ispred Gradske uprave a uoči sjednice lokalne skupštine. Traže da se u budžetu nađe dovoljno novca za subvencije i izjednačavanje cijena privatnih i državnih vrtića. Međutim, razumijevanja za sada nema. Moguće je povećanje od 100 maraka za jedno dijete a 300 za dvoje i na to, kaže Stanivuković - nema kolutanja očima. 

"Mi kada povećamo subvenciju 100 maraka za vaše dijete, ja nisam siguran da svi roditelji ovog svijeta i svih 2.200 roditelja misli da je 100 maraka podrške za privatni vrtić, to je svaki mjesec, to je za porodicu 1.200, nije mizerno. Mislim da ne misle, ali poštujem da vi mislite“, kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Uz ovo, i poruka da će grad pozvati vlasnike privatnih vrtića da razgovaraju o subvencijama. Roditelji od tog susreta ne očekuju mnogo jer su se, kažu, sličnih poziva naslušali u protekle dvije godine. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.