Miroslava Pandurević

Direktor hotela Palas odgovorila Trivićki: Neprihvatljivo iznošenje neprovjerenih informacija o našoj kompaniji

  • Izvor: ATV
  • 23.08.2024. 21:21

Miroslava Pandurević, direktor Palas Cepter hotela u Banjaluci, reagovala je na navode predsjednice Narodnog fronta Jelene Trivić u vezi sa gradnjom hotela Palas u centru Banjaluke.

Trivićeva je prije dva dana iznijela tvrdnje da postoji veza između Ceptera i takozvanih “tajkuna”, te da je ulica u Banjaluci navodno “poklonjena” Hotelu Palas. Pandurevićeva kaže da je iznošenje neprovjerenih informacija o ovoj kompaniji u javnost neprihvatljivo, posebno kada se koristi za sticanje političkih poena.

U saopštenju za javnost Pandurevićeva navodi da kompanija "Cepter" vlasnik hotela "Cepter" više od 20 godina, te da su isto toliko pokušavali da stvore sve potrebne uslove za izgradnju ovog hotela.

„Sada, kada su svi uslovi ispunjeni, uz veliki napor organa vlasti, a mi krenuli u realizaciju istog,  neprihvatljivo je i neopravdano, i za sve vrlo štetno osporavati ovaj projekat od 120 miliona za sticanje političkih poena. Ako neko ima primjedbu, onda to može legalnim putem da ospori. Ovako, širenje neistinitih informacija, može uticati  negativno i na naše raspoloženje da napravimo tako značajan projekat“, saopštila je Pandurević.

Ona kaže da će Hotel "Palas" predstavljati najimpresivniji objekat u Republici Srpskoj, s visinom koja će nadmašiti 100 metara. Planiran je sa više od 200 luksuznih soba i poslovnih apartmana, a njegov sadržaj obuhvata moderni spa centar, sofisticirani restoran, panoramski vidikovac sa pogledom na Kastel i cijeli grad, prostranu podzemnu garažu, kongresnu salu, kao i brojne poslovne prostore. Većina ovih sadržaja trenutno ne postoji u Banjaluci, što će doprinijeti da grad postane prava metropola, smatra Pandurevićeva.

„Nakon tri decenije čekanja, uspjeli smo da uklonimo stari, nesavršen objekat koji nije odgovarao arhitektonskom i estetskom karakteru centra grada. Ovaj neusklađeni objekat, koji je dugo stajao kao teret urbanom pejzažu, zamijeniće se veličanstvenim objektom „Palas“,  koji će biti prava oznaka prestiža i savremenosti za Banjaluku. Novim objektom, Banjaluka će konačno dobiti objekat dostojan svog statusa, koji će obogatiti grad i unaprijediti njegov izgled“, istakla je direktor hotela.

Kako dalje navodi, „Palas“ grade s ciljem da Banjaluka postane još ljepša i da ostavi trajan trag u njenom urbanom pejzažu.  Cilj kompanije, kaže, jeste da grade moderan i monumentalni objekat koji Banjaluka do sada nije imala, a čija će prisutnost unaprijediti izgled i funkcionalnost grada. Ovaj projekat ne samo da će obogatiti gradsku scenu, već će biti i primjer odvažnosti i vizije za buduće generacije. Pitanje je da će neko u budućnosti imati hrabrosti da se upusti u sličan poduhvat, ali sigurno je da će naš doprinos biti neizbrisiv i inspirativan za razvoj Banjaluke, dodala je Pandurević.

Podsjeća da je kompanija „Cepter“ proširila svoje poslovanje na brojne sektore. 

„Počeli smo sa medicinski sertifikovanim proizvodima, uključujući Bioptron svjetlosnu terapiju i vrhunske prečišćivače vazduha i vode, čime smo ušli u sektor medicine s inovativnim rješenjima koja unapređuju zdravlje i kvalitet života. Takođe, naš rad u bankarskom sektoru je dobro poznat, dok u kulturnom sektoru imamo značajan doprinos, uključujući otvaranje prve privatne opere u Еvropi 'Madleninum', Muzej Cepter i Palatu umjetnosti Madlena u Beogradu . Naša ulaganja u kulturu premašuju 100 miliona evra, što potvrđuje našu posvećenost očuvanju i unapređenju kulturnog nasljeđa i umjetnosti“, navodi se u saopštenju.

U turističkom sektoru, njihov portfelj uključuje hotele na elitnim lokacijama, uključujući Beograd, Vrnjačku Banju i prelijepu obalu Drine. Takođe, kompanija razvija projekte na Tari, u Banjaluci i Kozarskoj Dubici.

Objekti kompanije „Cepter“ ne ostaju samo u vlasništvu ove kompanije, već postaju trajna vrijednost za svaki grad, navodi Pandurevićeva.

„Gdje god smo prisutni, doprinosimo unapređenju u ambijenta, privlačimo nove investitore i dokazujemo da gdje „Cepter“ kroči, tu je i perspektiva. Činjenica da je kompanija 'Cepter' tokom proteklih 40 godina stekla povjerenje više od 80 miliona zadovoljnih korisnika, jasno potvrđuje naš neupitan kvalitet i ozbiljan pristup poslovanju. Takvi rezultati predstavljaju dokaz naše predanosti i izvrsnosti. Stoga je iznošenje neprovjerenih informacija o našoj kompaniji u javnost neprihvatljivo, posebno kada se koristi za sticanje političkih poena. Pozivamo vas da se uzdržite od takvih navoda i da podržite naš rad u unaprijeđenju zajednica u kojima poslujemo“, zaključuje Pandurevićeva.

Pratite nas i putem Vibera