Gradonačelnik ni sam ne zna

Čije su parcele koje Stanivuković namjerava da dijeli?

  • Izvor: ATV
  • 12.09.2024. 19:24

"Odem ja kući i kažem svom ocu. Ćale moj dobri, imamo mi puno đedovine. Moja porodica ima zemlje u Motikama, Kuljanima. Daću ja svom narodu, da pokažem da je moguće. Od naše zemlje smo isparcelisali da počnemo sa podjelom besplatnih placeva".

Tako je Draško Stanivuković priznao da nema gradske zemlje koju može da podijeli. Ima li njegova porodica zemlje u Motikama ne znaju ni u Motikama. Mještani sa kojima smo razgovarali, a koji pred kamere ne žele, kažu, da je parcela na kojoj se Stanivuković snimao pripada njihovima komšijama, a nije im jasno da li su zemlju prodavali ili možda kupovali za porodicu Stanivuković. Za potrebe grada to sigurno niko nije mogao da uradi jer je Zakon jasan.

- Svako fizičko ili pravno lice u zakonskoj proceduri može prodavati ili pokloniti nekretnine gradu Banja Luka ali uz potrebnu odluku Skupštine Grada Banja Luka - kažu iz Pravobranilaštva.

Nejasno je tako, da li je plac na kojem se gradonačelnik snimao, njegova đedovina, očevina, za potrebe kampanje ili nešto drugo. U svakom slučaju, gradonačelnik je indirektno priznao da je obmanuo mlade bračne parove jer nema gradske zemlje koju je obećavao. Ako dijeli neku svoju zemlju postavlja se pitanje zašto onda raspisuje javni poziv, poziva ljude da se prijave i koristi resurse Gradske uprave u sasvim druge svrhe. 

- Uz ispunjavanje svih zakonskih i podzakonskih pretpostavki koje se tiču prometovanja nekretnina koje su u svojini nosioca javnog prava, ali i prometovanja nekretnina koje su u svojini fizičkih lica koje moraju biti ispunjene da bi se to uopšte izvršilo mora nekretnina da bude upisana na nosioca koji želi da sa njom raspolaže - Dejan Đukanović, pomoćnik direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Ono što je po slovu propisa i zakona činjenica da u Motikama postoje gradsko zemljište u kojem je određena površina i privatna, ali da bi se tom imovinom raspolagalo mora postojati odluka Gradske skupštine. U prevodu ukoliko je namjerio gradonačelnik da za potrebe pravdanja poziva za dodjelu placeva dijeli gradsku zemlju na to nema pravo. 

- Bilo da se radi o teretnom ili besteretnom načinu prenosa prava, ili besplatnoj dodjeli, kupovini, dodjeli, polazimo od osnovnih postulata i načela građanskog prava, a oslanjajući se na tradiciju Rimskog prava gdje je poznato da niko na drugog ne može prenijeti više prava nego što ima - dodaje Đukanović.

Dok su institucije objašnjavale da je proces poklanjanja zemlje nemoguć, on je optuživao Skupštinu koja ne podržava realizaciju njegove sulude zamisli. Kada niko nije pristao na režirano ludilo, a prijave se namnožile, Stanivuković je sada odlučio da ponudi svoju zemlju.

Tokom posljednjih mjeseci tvrdio je kako grad na raspolaganju ima 1.000 placeva i naglasio da očekuje da će ih biti još više. Oglašavalo se Pravobranilaštvo, pravnici, odbornici, svi su pričali kako Stanivuković obećava nemoguće. Za sve to vrijeme u Gradsku upravu slivali su se podaci prijavljenih mladih bračnih parova.

Na kraju, slučajno ili namjerno, Stanivuković je priznao da od priče da će grad dijeliti zemlju nema ništa. A šta namjerava da dijeli pitanje je da li zna i on sam. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    'Stranačka hronika

  • 21:40 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)