ATV u posjedu pravilnika

ATV ekskluzivno: Dokaz da Draško Stanivuković obmanjuje mlade bračne parove i samohrane roditelje

  • Izvor: ATV
  • 12.09.2024. 19:52

U pravilniku o dodjeli besplatnog građevinskog zemljišta mladim bračnima parovima do 35 godina i samohranim roditeljima, koji je u posjedu ATV-a, navedeno je da je građevinsko zemljište u smislu ovog pravilnika gradsko građevinsko zemljište, a gradskog zemljišta nema.

Tako je Draško Stanivuković obmanuo mlade bračne parove i samohrane roditelje, obećavajući im besplatno zemljište. Navedeni pravilnik je donesen pred sami početak izborne kampanje, tačnije 3. septembra.

Da je očigledno bio svjestan da nema gradskog zemljišta, a i dalje išao u obmani, pokazuje i član  četiri tog pravilnika, u kojem stoji da je „građevinsko zemljište koje se dodjeljuje mladim bračnim parovima i samohranim roditeljima u vlasništvu grada Banjaluka ili u vlasništvu fizičkih ili pravnih lica koje zaključe sporazum sa gradom Banjaluka i usaglase se da prenesu pravo vlasništva na predmetnim parcelama na lica za koja ispunjavaju uslove propisane ovim pravilnikom“. Međutim, ni to nije moguće bez odluke Skupštine grada, odnosno, svako fizičko ili pravno lice u zakonskoj proceduri može prodavati ili pokloniti nekretnine Gradu Banja Luka. ali uz potrebnu odluku Skupštine Grada Banjaluka, a što su potvrdili iz Pravobranilaštva Republike Srpske.


Prilikom formiranja ovog pravilnika, Stanivuković se pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, te Statut Grada Banjaluka, tačnije član 67. koji definiše nadležnosti gradonačelnika te član 83. u kojem je navedeno da „Gradonačelnik u vršenju poslova donosi: odluke, pravilnike, naredbe, uputstva, rješenja i zaključke planove i programe“.

Stanivuković je prošle godine govorio da će se dodjeljivati zemlja koja je isključivo u vlasništvu Grada Banjaluka. Nedavno je tvrdio je da ima čak 1.000 placeva. Ti placevi se, prema njegovim riječima,  nalaze u naseljima Motike, Drakulić, Kuljani, Barlovci, Vrbanji i Bistrici. Sve i da je to tačno, gradsko zemljište se ne može dijeliti bez odluke Skupštine grada koja nikada nije donesena, niti će u ovom sazivu biti donesena s obzirom da nas za nepunih mjesec dana čekaju lokalni izbori.

Na jednom predizbornom skupu je rekao da će dijeliti svoju đedovinu, za šta je, kako je rekao, dobio i podršku svog oca. Gdje je ta đedovina i koliko je ima, sa sigurnošću niko ne može da tvrdi. 

Pratite nas i putem Vibera