Lijek iz prirode

Prilično zaboravljena namirnica je prava riznica vitamina

  • Izvor: Krstarica
  • 12.03.2024. 09:40

Nekada često korišćena kod nas i danas popularna u zemljama Istočne Еvrope i još nekim krajevima svijeta, heljda je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka. Dosta često se pogrešno svrstava u žitarice i gaji se kao žitarica, ali je u pitanju posebna kategorija biljaka. Za ishranu se najviše koristi oljušteno sjeme heljde, brašno i rjeđe mladi listovi biljke kao povrće.

Nutritivni profil sjemena heljde je veoma bogat. Heljda obiluje vlaknima, proteinima i kompleksnim ugljenim hidratima. Bogata je kompleksom B vitamina i mineralima kao što su mangan, magnezijum i fosfor. Ne sadrži gluten pa je pogodna i za ljude koji imaju intoleranciju na gluten ili celijakiju.

Heljda se konzumira na raznovrsne načine. U Istočnoj Еvropi je popularno jelo u formi kaše koja se može jesti sa povrćem i mesom. Brašno od heljde se može koristiti za pripremu hljeba, kolača i palačinki, izradu tjestenine.

Kod nas se može naći u obliku sirovog oljuštenog sjemena, pečenog oljuštenog sjemena naročito pogodnog za pravljenje kaše kao i raznih kora za pite i tjestenina.

Recept za brzo i ukusno jelo od heljde:

- obarite heljdu i ocijedite je

- u posebnom tiganju prodinstajte crni luk, bijeli luk, praziluk, šampinjone sa nešto ulja i soli

- pomiješajte sa kuvanom heljdom, posolite i začinite sa začinima po želji i dodajte malo soka od paradajza

- opciono možete staviti malo kapra ili usoljenih zelenih maslina bez koštice.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: