Iako i nije mnogo primamljiv zbog zbog jakog mirisa, bijeli luk ipak spada u one najzdravije namirnice koje bi trebalo gotovo svakodnevno konzumirati.
Blisko je povezan bijeli luk sa prazilukom i crni lukom, a koristi se u kulinarstvo zbog svog oštrog ukusa i pomenutog mirisa.
U čemu je tajna benefita bijelog luka?
Bijeli luk je jako hranljiv, sadrži vitamine C i B6, mangan, selen i razne antioksidante i jedinjenja sumpora, posebno alicin, koji je odgovoran za mnoge njegove zdravstvene prednosti, piše “NDTV“.
Svakodnevno konzumiranje čena bijelog luka može značajno poboljšati zdravlje, a može pomoći u zaštiti od infekcija, kardiovaskularnih bolesti i drugih hroničnih stanja. Ovo je devet razloga zašto to treba da uradite.
Bijeli luk jača imuni sistem
Bijeli luk poboljšava imunološku funkciju tako što stimuliše proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i povećava aktivnost prirodnih ćelija ubica, koje igraju ključnu ulogu u odbrani tijela od infekcija i bolesti. Jedinjenja sumpora u bijelom luku, posebno alicin, pomažu u ovom procesu jačanja imuniteta.
Bijeli luk smanjuje krvni pritisak
Alicin u bijelom luku pomaže u opuštanju krvnih sudova i poboljšava protok krvi, čime se smanjuje krvni pritisak. Takođe, podstiče proizvodnju azotnog oksida, jedinjenja koje pomaže u vazodilataciji, dodatno pomaže u smanjenju hipertenzije.
Bijeli luk poboljšava nivo holesterola
Pokazalo se da bijeli luk smanjuje nivo ukupnog i LDL (lošeg) holesterola dok povećava HDL (dobri) holesterol. To je zbog njegove sposobnosti da inhibira sintezu holesterola u jetri i poboljša njegovu razgradnju. Niži nivoi holesterola smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Bijeli luk ima antioksidativna svojstva
Bijeli luk sadrži antioksidante poput selena, vitamina C i flavonoida koji štite ćelije od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Ovi antioksidansi neutrališu slobodne radikale, smanjujući rizik od hroničnih bolesti kao što su rak i srčana oboljenja i usporavaju proces starenja.