Zdravstveni stručnjak je izdao oštro upozorenje o određenoj vrsti ugljenih hidrata koji bi mogli da izazovu pad nivoa šećera u krvi, tvrdeći da je opasniji od šećera.
Dr Еrik Berg je istraživao opasnosti maltodekstrina (prehrambreni aditiv) na šećer u krvi.
Ketoza, metaboličko stanje u kojem se masti sagorijevaju za energiju umejsto glukoze, povezana je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak težine, bolju kontrolu šećera u krvi i smanjeni rizik od srčanih bolesti. Takođe je poznato da potiskuje glad, povećava nivo energije i promoviše zdravlje kože.
Dr Berg je naglasio da oni koji žele da održe stabilan šećer u krvi treba da izbjegavaju maltodekstrin.
"Postoji ovaj ugljeni hidrat koji je mnogo opasniji od šećera. Ljudi imaju tendenciju da misle da je šećer najgori, ali postoje i druge stvari koje su još gore od šećera", rekao je on.
Dalje je objasnio ozbiljnost njegovog uticaja pozivajući se na glikemijski indeks.
"Ovaj specifični ugljeni hidrat je loš i reći ću vam zašto. Pogledajmo glikemijski indeks, gdje je šećer? Pa, konzumni šećer je oko 65, nije tako visok. Gdje je glukoza? 100. Gdje je ovaj ugljeni hidrat? Između 116 i 136 na glikemijskom indeksu. Drugim riječima, to je ugljeni hidrat koji nije klasifikovan kao šećer, ali djeluje kao šećer na mnogo smrtonosniji način. Što se tiče onoga što može učiniti vašem šećeru u krvi, jednostavno će ga značajno povećati. A ovaj ugljeni hidrat je aditiv maltodekstrin", naveo je.
Maltodekstrin se nalazi u mnogim dijetalnim namirnicama.
"Nalazi se u modifikovanom skrobu za hranu i modifikovanom kukuruznom skrobu. Ima ga u mnogim namirnicama. Stavljaju ga u mnoge proizvode na kojima je naznačeno da su 'bez šećera', iako je šećer", dodao je on.
Maltodekstrin je polisaharid, koji je posebna vrsta ugljenih hidrata napravljena od grupe molekula šećera povezanih zajedno. Generalno, maltodekstrin je skrob napravljen od nekoliko šećera, koji se obično dobija od kukuruza, pšenice, pirinča, krompira ili tapioke.
Iako maltodekstrin nije klasifikovan kao šećer, on može značajno povećati šećer u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa, koji premašuje glikemijski indeks običnog šećera.
Ako se maltodekstrin dobija iz pšenice, može da sadrži tragove glutena, što je dodatna briga za one koji su osJetljivi na gluten. Maltodekstrin je beli skrobni prah i svestrani sastojak hrane. Poboljšava ukus, teksturu i rok trajanja i služi kao punilo, sredstvo za povećanje zapremine, stabilizator i konzervans.
Maltodekstrin se često dodaje prerađenoj hrani, kao što su:
Pekarski proizvodi - peciva, krekeri, granola...
Žitarice i pića za doručak
Bezalkoholna slatka pića
Bombone i drugi slatkiši
Mliječni proizvodi; uključujući instant puding i druga gotova jela
Prelivi za salatu, posebno kremasti
Supe i smrznuta jela
Zamene za meso
Sportska pića
Pasta
Prekomjerna konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin može dovesti do ishrane bogate šećerom, malo vlakana i prerađenim proizvodima.
Ovakva ishrana može povećati rizik od visokog holesterola, povećanja telesne težine i razvoja dijabetesa tipa 2. Maltodekstrin ima viši glikemijski indeks (GI) od konzumnog šećera, što znači da konzumiranje hrane sa maltodekstrinom može izazvati brzo povećanje nivoa šećera u krvi, prenosi b92.