Studija

Da li krompir može da bude dio zdrave ishrane

  • Izvor: Magazin novosti
  • 12.03.2025. 12:24

Svim ljubiteljima krompira – pečenog, prženog, kuvanog, pirea, dinstanog – koji su zabrinuti da li njihovo omiljeno povrće utiče i na njihovu figuru i na zdravlje, nova studija objavljena u naučnom časopisu „Journal of Nutritional Science“ otkriva da krompir može biti mnogo zdraviji nego što smo mislili

Istraživači sa Bostonskog univerziteta proučavali su podatke 2.523 učesnika, procenjujući njihove navike u ishrani tokom vremena, sa ciljem da shvate da li redovna konzumacija krompira može dovesti do kardiometaboličkih bolesti kao što su gojaznost, hipertenzija, dijabetes, itd.

Studija

Stručnjaci su počeli da prikupljaju podatke o navikama u ishrani ljudi starijih od 30 godina, koliko i kakvu vrstu krompira konzumiraju od 1971. godine. Statistike dobijene analizama pokazuju da je 36% ispitanika preferiralo pečeni krompir, 28% prženi, 14% pire i samo 9% kuvano. Istovremeno sa gore navedenim podacima, istraživači su takođe posmatrali evoluciju zdravlja učesnika tokom godina.

Rezultati

U slučajevima zdravih odraslih osoba, primjećeno je da konzumacija četiri ili više šoljica krompira (prženih ili ne) nedeljno nije povezana sa zdravstvenim problemima u vezi sa kardiovaskularnim sistemom. Pored toga, oni koji su jeli krompir, čak i pomfrit, ali su se trudili da redovno vježbaju i sistematski izbjegavaju crveno meso, imali su manje šanse da razviju imaju visoke vrijednosti triglicerida.

"Nije iznenađujuće što krompir nije povezan sa bolestima poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili povišenih triglicerida, jer je potpuno neprerađena hrana. On je povrće koje sadrži kvalitetne ugljene hidrate i vlakna. Krompir srednje veličine je dobar izvor kalijuma, elektrolita koji doprinosi normalnom funkcionisanju mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema“, objašnjava Don Dženson, dijetetičar i nutricionista specijalizovana za ishranu i zdravlje.

Kako objašnjava stručnjak, krompir sam po sebi ne izaziva osjećaj nezdravog obroka, jer u velikoj mjeri zavisi od načina pripreme, ali i priloga koji ćete kombinovati sa njim.

(NovostiMagazin)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.