Zdravlje

Biljka koju nikako ne bi trebalo izbaciti iz jelovnika

  • Izvor: Agencije
  • 10.05.2022. 16:18

Vlasac je najmanji član roda crnog luka - Allium, i ima širok spektar upotrebe i koristi za ljudsko zdravlje.

Vlasac je gomoljasta biljka čije se dugačke stabljike obično svježe sijeku i dodaju u ribu, supe, jogurte, sosove, salate, jela od krompira ili se suši i priprema kao začin.

Njegove zdravstvene prednosti uključuju:

Jedinstvena organska jedinjenja koja se nalaze u vlascu slična bijelom luku mogu efikasno da ublaže probleme s varenjem. Pored toga, imaju prirodna antibakterijska svojstva koja eliminišu širok spektar bakterija, uključujući salmonelu. Konkretno, oni mogu povećati efikasnost unosa hranljivih materija u crijevima obezbjeđivanjem više hranljivih materija iz hrane.

Poboljšava zdravlje srca

Jedno od najvažnijih organskih jedinjenja koje se nalazi u vlascu je alicin, koji je u nedavnim istraživanjima povezan sa smanjenim nivoom LDL-holesterola (lošeg holesterola) u tijelu i poboljšanim zdravljem srca. Alicin je takođe povezan sa snižavanjem krvnog pritiska. U kombinaciji s vazodilatirajućim efektima kalijuma, vlašac može imati veliki uticaj na smanjenje kardiovaskularnog rizika. Dalje, postoji još jedno organsko jedinjenje - kvercetin, direktno povezano sa snižavanjem nivoa holesterola i plaka u arterijama. Naime, pomaže u prevenciji ateroskleroze i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Može ojačati imunitet

Visok nivo vitamina C u vlascu pomaže u jačanju efikasnosti imunološkog sistema stimulišući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i kolagena, koji je suštinska komponenta u stvaranju novih krvnih sudova, ćelija, tkiva i mišića.

Održava zdravlje kostiju

Postoji širok spektar vitamina i minerala koji se nalaze u vlascu, ali jedan od najvažnijih je svakako vitamin K, esencijalni nutrijent važan za održavanje mineralne gustine kostiju. Kako starimo, mineralna gustina kostiju počinje da opada, što dovodi do osteoporoze i pogoršanja upalnih stanja kao što je artritis. Visok nivo vitamina K može pomoći u proizvodnji osteokalcina, koji je ključni dio održavanja mineralne gustine kostiju.

Ima potencijal protiv raka

Vlasac sadrži dialil trisulfid, koji ima antikancerogeno dejstvo. Studije sugerišu da bi se rizik od nekih karcinoma mogao ublažiti u populacijama koje redovno konzumiraju biljke iz roda Allium, kao što je vlasac, sa značajnim koncentracijama dialil trisulfida.

Konzumiranje sumpora u vlascu i drugom povrću ima svojstva smanjenja nastanka kancera.

Pomaže u zaštiti vida

Karoteni, poput luteina i zeaksantina u vlašcu, direktno su odgovorni za smanjenje oksidativnog stresa u vizuelnom sistemu i odlaganje pojave katarakte u oku. Takođe pomažu u usporavanju ili sprečavanju makularne degeneracije, održavajući oči zdravim i starim.

Sprečava urođene mane

Još jedna esencijalna hranljiva materija vlasca - folna kiselina, neophodna je za trudnice koje žele da obezbijede zdrav razvoj svog djeteta. Folna kiselina sprečava defekte neuralne cijevi kod novorođenčeta.

Može detoksikovati tijelo

Vlasac ima blage diuretičke osobine i stimulisanjem mokrenja može pomoći tijelu da se oslobodi viška toksina, soli, vode, pa čak i masti, održavajući organske sisteme čistima.

Predostrožnost: Vlasac se obično ne smatra alergenom i postoji vrlo malo izvještaja o neželjenim reakcijama. Međutim, prevelika količina vlašca, sa visokom koncentracijom jakih organskih jedinjenja, može izazvati nelagodnost u stomaku.


(Živim.hr)

Tagovi: