Držite se ovih savjeta

Izaberite prave farmerke prema obliku tijela

 • 22.04.2024. 12:37

Teško je pronaći savršene farmerke, baš one koje vam dobro stoje i u kojima se dobro osjećate. Naravno, treba ih birati prema obliku tijela i kroju koji će u punom sjaju istaći sve vaše obline, sakriti mane ili vas vizuelno izdužiti.

Ako vam se čini da je nemoguća misija pronaći savršene farmerke – kažemo vam da nije. Bez obzira na veličinu i građu, svako može da pronađe baš onaj savršeni par. Držite se ovih savjeta i potraga za savršenim parom džinsa više neće biti problem.

Krupnija građa 

Imate obline i čini vam se nemoguće da pronađete udobne farmerke, ali i one koje vas istovremeno vizuelno stanjuju. Rješenje su pantalone “bootcut” kroja – one će uspješno vizuelno stanjiti bokove i bujno poprsje. Najbolji izbor su farmerke nešto višeg struka koje će omogućiti nesmetano kretanje. U svakom slučaju, izbjegavajte džins pantalone s izbijeljenim dijelovima, jer će svjetliji dijelovi usmjeriti pažnju na bokove, a upravo to je ono što želite da izbjegnete. Takođe, treba da izbjegavate ukrase poput nalijepljenih ili prišivenih cirkona.

Naglašen stomak 

Ukoliko muku mučite s izraženim stomakom i viškom kilograma na tom području, farmerke niskog struka nisu dobar izbor jer će doći do ‘prelivanja’ stomaka preko ivice pantalona. Ali šta uraditi u slučaju kada pantalone visokog struka nisu vaš stil i u njima se osjećate pomalo ukočeno? Najbolji izbor su one srednje visokog struka nešto opuštenijeg kroja koji ne steže prejako, ili nošenje šireg kaiša. U svakom slučaju, izbjegavajte krojeve namijenjene tinejdžerkama jer su vrlo često nisko sječeni, a ukoliko ih već imate, kombinujte ih s dužom tunikom.

Pune butine 

U ovome slučaju svakako želite da istaknete uzak struk i vizuelno stanjite butine. Najbolji izbor su farmerke koje sužavaju i imaju elastični pojas koji oblikuje obline. Potražite farmerke krojene posebno za liniju s oblinama i sa elastičnim pojasom. Rastegljivi materijal pomoći će da zadržite butine pod kontrolom i istaknete tanak struk. Tamne boje farmerki u ovom slučaju su bolji izbor od svjetlih varijanti.

Duge noge 

Većina farmerki vam je kratka i čini vam se da je gotovo nemoguće da pronađete elegantan par. Rješenje vašeg problema su “bootcut” farmerke u različitim dužinama. Upravo ovaj kroj savršeno pristaje dugim nogama.

Tijelo oblika pješčanog sata 

Ako želite farmerke koje će doslovno ‘zagrliti’ vaše obline, a ne stisnuti ih i iskriviti, rješenje su farmerke ravnog kroja koje će uspostaviti ravnotežu među vašim istaknutim oblinama. Potražite kroj koji vam dobro pristaje na bokovima i ima ravne nogavice koje će vizuelno izdužiti noge. Kako biste vizualno smanjili naglašeni stomak, odaberite farmerke visokog struka s malim udjelom elastina.

Greške koje mogu skupo da koštaju vozače

Greške koje mogu skupo da koštaju vozače

Dugačak struk 

Ukoliko imate dugačak torzo, farmerke na vama mogu da izgledaju pomalo neprirodno i na nimalo laskav način da istaknu zadnjicu. U tom slučaju svakako odaberite one visokog struka sa skrivenim elastičnim šavovima s unutrašnje strane koji će spriječiti neugodno klizanje farmerki, pogotovo kada sjedite. Prilikom odabira farmerki svakako pokušajte da sjednete i sagnete se u njima, a izbjegavajte one s mnogo elastina, koje podsjećaju na helanke, jer će se brzo raširiti i početi da spadaju.

Kruškolika građa 

Vaš cilj je da skrenete pažnju s jačeg donjeg dijela tijela. Rješenje su farmerke koje se sužavaju prema dole i donji dio tijela čine tanjim. Odaberite ravne krojeve ili one koji se sužavaju. Vašu liniju će najbolje uravnotežiti farmerke svjetlije boje koje sežu do najšireg dijela bokova, a za kraj dodajte širi kaiš preko duže majice kako biste stvorili iluziju struka.

Sitna građa 

Imate osjećaj kao da ‘plivate’ u farmerkama? Rešenje su pantalone koje beskompromisno prate liniju bedara. Svakako izbjegavajte prevelike ukrasne detalje i dugmad koja nikako ne pristaju sitnoj građi. Izbjegavajte i kraće verzije, poput ‘sedam osmina’ ili kapri pantalona koje će vizuelno skratiti dužinu nogu. Osim toga, najbolji izbor su pantalone kojima se ne ističe porubni šav, već je on iste boje kao i teksas.

Ravna zadnjica 

Farmerke vam sjajno stoje s prednje strane, ali sa zadnje je sasvim druga priča – ili vam vise ili vam zadnjicu čine ravnom. Svakako birajte one modele koji imaju "puch-up" kroj na zadnjici i lijepo je oblikuju. Izbjegavajte ravne, i birajte one farmerke s pomalo voluminoznim džepovima.

(t-portal)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 12:55 Revolucija 1917 (R)

  ''Revolucija 1917 (R)

 • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

  ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.