U jednoj od studija stručnjaci su otkrili da možda tokom čitavog života jedemo čokoladu na pogrešan način. U anketi u kojoj je učestvovalo 78 ispitanika, to je i potvrđeno.
Jedna od omiljenih poslastica svih uzrasta, mliječna, crna, bijela, kombinovana je čokolada. Kako je navedeno u studiji većina anketiranih navela je da čokoladu stavlja prije upotrebe u frižider. To je potpuno pogrešno, jer je optimalna temperatura na kojoj se čuva ova poslastica 18 stepeni Celzijusovih. Na toj temperaturi ona daje svoj pravi i puni ukus.
Kockice se tope u ustima
Preporuka stručnjaka je da se uzima po kockica čokolade koja se topi u ustima, nikako je ne treba žvakati. Kada se čokolada otapa postepeno u ustima tada svi receptori ukusa mogu da prepoznaju notu butera i pravog ukusa čokolade.
Preporuka je da se konzumira u jutarnjim satima, između devet i 11 sati.
Kockicu po kockicu zbog punog ukusa čokolade
“Čokolada je poslastica kompleksnog ukusa. Ako je jedemo u jutarnjim i prijepodnevnim satima, ona čak može da bude i grickalica koje nam pomaže da nastavimo da radimo sa puno energije. Time skraćujemo glad do ručka“, istakla je Natali Alibrandi, vođa tima naučnika koji se bave hranom i pićem sa sjedištem u Londonu i Holandiji. (Food Inovation Centre).
Preporuka stručnjaka je da se čokolada uzima u malim količinama kako bi se izbjeglo stimulisanje receptora. Korisno je kombinovati je i sa drugim namirnicama. Recimo, mliječna ili bijela čokolada lijepo se kombinuje sa gorkim namirnicama.
Studija koja je objavljena u časopisu “The Journal of Nutrition“, sugeriše da konzumiranje čokolade može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola.
Poboljšava kognitivnu funkciju
Naučnici sa Harvarda istakli su da ispijanje dvije šoljice tople čokolade tokom dana može da održi naš mozak zdravijim i da kod starih ljudi poboljša pamćenje. Ona stimuliše protok krvi u pojedinim dijelovima mozga.