Bundeva uveliko stiže na pijačne tezge i police supermarketa, a što ne bi i u našu kuhinju? Bogata antioksidantom beta-karotenom, jača imunitet, a u njoj je i obilje vitamina - C, B1, B2, B3, B6, A.
Kada se ispeče, dobijete vrhunsku poslasticu. Recept za pečenu bundevu je više nego jednostavan.
Sastojci:
Bundeva (cijela ili dio, zavisno od broja osoba koje planirate za obrok)
Priprema:
Bundevu očistite vlažnom krpom, da sa kore skinete sve nečistoće.
Isjecite je na komade srednje veličine i poredajte u pleh tako da komadi stoje na dijelu sa korom.
Pecita na 200 stepeni pola sata, pa smanjite na 150. Nastavite da pečete još oko sat vremena, da se uhvati zlatasti sloj na bundevi.
Ukoliko bundeva koju ste ispekli nije dovoljno slatka, možete po njoj dodati malo meda.