Vaskršnji praznici su počeli, a stigao je Veliki petak, dan kada se svi ukućani okupe na tradicionalnom posnom ručku.
Poznato je da se na Veliki petak striktno posti, a naša tradicija nalaže da tog dana uglavnom svi budemo na okupu i obilježimo jedan od najtužnijih dana na pravi način.
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način. Iako ljudi mnogo više vole mrsna jela, za ovu pitu sa kupusom ćete se sigurno otimati.
Sastojci:
- 500 grama kora za pitu
- kilogram kiselog kupusa
- 300 ml ulja
- 300 ml vode
- malo soli
Najprije kupus sitno iseckajte i ostavite da se dinsta na ulju, pa u to dodajte vodu. Kada vidite da je gotov, ostavite ga da se ohladi.
Prve dvije kore poprskajte mješavinom ulja i vode, a na treću koru nanesite kupus i tako rolajte. Postupak ponavljate sve dok ima kora.
(b92)