Savjeti

Ispržite savršeno jaje na oko: Sa ovim sastojkom neće biti raspadnuto niti tvrdo

  • 20.02.2025. 11:56

Jaja su osnovna namirnica u kuhinjama i često se jedu za doručak, ali postizanje idealno prženog jajeta – mekanog bjelanca i prelijepog tekućeg žumanca, može biti pravi kulinarski izazov.

Jedna jednostavna metoda rješava sve probleme.

Često se pri prženju jaja dešava da budu prepečene ivice, pretvrdo žumance ili se prosto raspadne. Okretanje jaja moglo bi biti rješenje, ali to je delikatan posao jer biste mogli probušiti žumance ili dobiti prekuvano jaje. 

Međutim, na društvenim mrežama, jedna žena je oduševila svojim viralnim trikom za pripremu jaja na oko. U svom TikTok videu pokazala je trik za savršeno jaje.

Trik je nevjerovatno jednostavan – razbijte jaja u suv tiganj, dodajte malo vode, zatim stavite poklopac i pustite da se prže. 

Tako nećete imati hrskave dijelove oko bjelanaca, dok poklopac zadržava paru, osiguravajući da se jaja ravnomjerno isprže i žumance bude savršeno tekuće bez sluzavih dijelova bjelanaca. 

Korisnici društvenih mreža brzo su izrazili svoju zahvalnost ovoj ženi za savjet.

Ispržite jaje uz dodatak ovog sastojka

Priprema:

- Zagrijte tiganj: Stavite neprijanjajući tiganj na srednju vatru i pustite da se zagrije minut ili dva.

- Dodajte vodu: Dodajte oko 2-3 kašičice vode u tiganj. Trebalo bi da imate dovoljno tekućine da prekrije dno tiganja, ali to ne bi trebalo da bude duboki sloj.

- Razbijte jaje: Razbijte jaje u tiganj. Voda će gotovo odmah početi da se pretvara u paru. 

- Pokrijte tiganj: Stavite poklopac. To će pomoći da se zadrži para koja kuva jaje.

- Pržite jaje: Ostavite da se jaje prži 2-4 minuta, zavisno od toga koliko želite da žumance bude pečeno. Za tekuće žumance pržite oko 2 minuta; za tvrđe ostavite duže. 

Provjerite, začinite i poslužite: Kada je bjelanca čvrsto i više nije providno, a žumance pečeno do željene konzistencije, možete izvaditi jaje iz tiganja. Začinite ga solju i biberom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: