Odrastanje

Osobina koju posjeduju toksični roditelji - negativno utiče na dijete

  • 10.05.2024. 14:22

Toksični roditelji mogu mnogo da naškode svojoj djeci. Ono što je karakteristično za ovakve roditelje je da previše kontrolišu svoje mališane, manipulišu njima, fokusirani su na sebe i ne pokazuju mnogo empatije, nemaju poštovanja prema svojoj djeci.

To su samo neke od njihovih odlika, koje ostavljaju velike posljedice na njihovu djecu, a terapeut Majka Stivens je na Instagramu podijelio i video u kojem je otkrio jednu od glavnih osobina toksičnih roditelja.

- Jedan od najvećih znakova po kojima se prepoznaju toksični roditelji je to što veoma negativno reaguju na granice - rekao je terapeut Stivens, objašnjavajući da se ovakve majke i očevi, čak i onda kada im dijete s poštovanjem kaže da mu smeta ili ga povređuje neko njihovo ponašanje, naljute.

- Ako ih zamolite da prestanu tako da se ponašaju, oni se jako naljute, djeluju veoma povrijeđeno ili vas kažnjavaju takozvanim tihim tretmanom. Vjerovatno će reći da ste nepristojni i zli zato što od njih tražite da ne budu užasni prema vama. I bez obzira na to koliko su užasni, oni fokus sklanjaju sa toga i prebacuju na to koliko ste vi užasni jer imate problem sa njihovim užasnim ponašanjem.

On je pojasnio da toksični roditelji prosto ne mogu da pokažu empatiju, ne mogu da pokažu brigu za to kako njihovo ponašanje utiče na djecu.

(Yumama)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: