Održana na Gradskom stadionu

U Banjaluci premijera dokumentarnog filma "Еvo gola"

  • Izvor: RTRS
  • 03.09.2024. 22:46

Premijera dokumentarnog filma "Еvo gola" producenta i scenariste Ljubomira Tešinića održana je večeras na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Film "Еvo gola" je priča o prvoj fudbalskoj utakmici u Republici Srpskoj nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koju su odigrali fudbaleri banjalučkog Borca i Rudar Prijedora za pobjednika Kupa Republike Srpske.

Dokumentarni film "Еvo gola" plod je rada ekipe ljudi i svjedočanstvo je na težak period za narode bivše Jugoslavije, pogotovo Republike Srpske.

Film podsjeća na raspad bivše države i fudbalskih liga, osnivanje Fudbalskog saveza Republike Srpske, teške trenutke za Banjaluku i Prijedor 90-tih, ali prije svega film govori kolika je moć fudbala, prenosi RTRS.

Autor Ljubomir Tešinić se sa svojim timom istinski potrudio da stvori dokument jednog vremena kada su fudbaleri na mečeve dolazili bukvalno iz rovova.

Na premijeri filma na gradskom stadionu brojni učesnici tih utakmica finala između Borca i Rudara. O tim vremenima govore emotivno i ponosno.

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i BiH, Vico Zeljković je svjestan značaj tog perioda za ovdašnji fudbal i zahvalio se svim ljudima koji su se borili za fudbal u teškim vremenima.

Tokom produkcije i snimanja filma "Еvo gola" sakupljeni su brojni materijali i svjedočanstva iz devedesetih godina, ali sve nije moglo stati u jedan film. Autori su zato pripremili i serijal od tri epizode koje će biti prikazane na RTRS.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: