"Poslije zabave"

Roman Steve Grabovca na vrhu liste najčitanijih naslova u bibliotekama

  • Izvor: Nezavisne
  • 24.07.2024. 09:26

Prva polovina godine je iza nas, a ljeto je idealan period da se osvrnemo na trendove i brojeve među čitalačkom publikom u prethodnom periodu, te smo o popularnim žanrovima, naslovima i tendencijama u svijetu knjiga razgovarali sa uposlenicima biblioteka u Banjaluci, Sarajevu i Trebinju.

Kako navode, veliki odjek među čitalačkom publikom imao je roman "Poslije zabave" ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade Steve Grabovca.

"Stevo Grabovac sa romanom 'Poslije zabave' ubjedljivo je najtraženiji u prvoj polovini godine. Popularnost koju mu je donijela nagrada dovela je do toga da i njegov prvi roman 'Mulat albino komarac' postane ponovo veoma tražen", rekao je Đorđe Šekara iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske za "Nezavisne".

Velika potražnja Grabovčevih djela osjetna je i u Narodnoj biblioteci Trebinje, gdje se nagrađeni roman našao na listi najčitanijih djela u prvoj polovini godine.

Grabovcu u Beogradu uručena nagrada

Grabovcu u Beogradu uručena nagrada "Vladan Desnica"

"U našoj ustanovi imali smo vrlo uspješnu promociju knjiga Nenada Milkića, pa su i njegovi naslovi 'Kosti', 'Kolona' i 'Distimija' bili veoma traženi. Vidimo da se čitaju aktuelni domaći pisci, a što se žanrova tiče, najčitaniji su ljubavni i istorijski romani, trileri i popularna psihologija", pojasnila je Mirela Ćuk iz Narodne biblioteke Trebinja za "Nezavisne".

Tradicionalno dobro je čitana beletristika, a prvu polovinu godine obilježili su kriminalistički romani.

"Ponovo su ubjedljivo najtraženiji skandinavski pisci, ali nikako ne smijemo izostaviti ni srpske pisce tog žanra poput Miodraga Majića i Đorđa Bajića, čiji su naslovi u kontinuitetu veoma popularni", kazao je Šekara.

Dodaje da ne treba zanemariti devetu umjetnost - strip, jer stripovi se svakodnevno posuđuju u velikom broju.

"Vrlo popularan je i žanr psiholoških, napetih trilera. Autori poput Gilian Flin, Pole Hokins, Harlana Kobena i Ju Nesbea nastavljaju privlačiti pažnju i u 2024. godini. Knjige u kojima se istražuju društvene i političke teme s elementima napetosti i intrige, također su u fokusu čitatelja", izjavila je Arijana Panžo iz Biblioteke Sarajeva za "Nezavisne".

Stevo Grabovac otkrio za ATV: Ne napuštam trgovinu u kojoj radim

Stevo Grabovac otkrio za ATV: Ne napuštam trgovinu u kojoj radim

Pojašnjava da distopijski i romani naučne fantastike i dalje imaju svoju konstantnu čitalačku publiku.

"Autori poput Margaret Atvud, Frenka Herberta i Pola Ostera nastavljaju privlačiti pažnju čitatelja. Žanr memoara i biografija slavnih ličnosti također je popularan, posebno ako se radi o inspirativnim ili kontroverznim ličnostima", izjavila je Arijana Panžo.

Iz Narodne biblioteke Republike Srpske navode da su pored krimi-romana i trilera, traženi romani koji se bave istorijskom i ljubavnom tematikom, kao i knjige koje se bave teološkim pitanjima, te putopisi.

"Ono čime se možemo pohvaliti jeste činjenica da naši korisnici čitaju zaista raznovrsna štiva. Može se reći da su često potraživane knjige koje spadaju u modernu psihologiju, biografije poznatih ličnosti i memoare", pojašnjava Šekara.

Isti trend primjećuje se i u Sarajevu, gdje su knjige koje se bave temama samopomoći, motivacije i ličnog razvoja i dalje visoko na listama bestselera.

"Ovi nabrojani žanrovi reflektuju raznolikost interesovanja čitatelja ne samo kod nas nego i čitatelja širom svijeta, od intrigantnih priča do knjiga koje istražuju dublje društvene, političke ili psihološke teme", pojasnila je Panžo.

Grabovac za ATV: Još uvijek sumiram utiske, do zadnjeg trenutka nisam očekivao nagradu

Grabovac za ATV: Još uvijek sumiram utiske, do zadnjeg trenutka nisam očekivao nagradu

Među najčešće posuđivanim romanima iz NUB RS izdvojilo se i kultno Pekićevo djelo "Besnilo".

"Pored toga što spada u srednjoškolsku lektiru, ovaj roman biva često posuđivan i od strane iskusnijih čitalaca. Majićevi romani 'Deca zla' i 'Rudnik' su i ove godine veoma popularni. Knjiga 'Kada telo kaže ne' Gabora Matea je nešto na šta nikako ne smijemo zaboraviti kada je riječ o popularnim i aktuelnim naslovima", naveo je Šekara.

Iz Narodne biblioteke Trebinja kao čitane naslove izdvajaju "Ubistva u Flit Hausu", Lusinda Rajli, "Ostroško trimirje", Ljiljana Habjanović Đurović, "Kraljevstvo", Ju Nesbe, "Ja to mogu", Lujza Hej i "Poslednji sat", Jelena Bačić Alimpić.

"Moje kolege i ja imamo praksu da u Centralnom odjeljenju Biblioteke Sarajeva preporučujemo naše, domaće autore, kao i autore iz regiona, tako da su naslovi koje ističemo kao najčitanije u prvih šest mjeseci 'Kad sam bio hodža', Damir Ovčina, 'Fafarikul' i 'Novi kraj', Đurđica Čilić, 'Ja sam', Damir Uzunović, 'Blank', Feđa Štukan, i 'Susjed', Marina Vujčić", izjavila je Arijana Pandžo.

Dodik sa Grabovcem: Podrška institucija Srpske književnom radu

Dodik sa Grabovcem: Podrška institucija Srpske književnom radu

U gradovima Bosne i Hercegovine iz godine u godinu se sve veći broj korisnika učlanjuje u biblioteku, te je osjetan blag, ali kontinuiran porast.

"Činjenica je da se, ne samo zadržao broj korisnika, već se i uvećao broj upisa u odnosu na prvu polovinu prethodne godine. Broj pozajmljenih knjiga, kao i broj posjeta je takođe porastao u odnosu na isti period 2023. godine", rekao je Šekara.

On je dodao da korisnici za vrijeme ljetnjih godišnjih odmora najčešće traže lakšu literaturu, uz koju se mogu opustiti, dok zimi često pribjegavaju knjigama u kojima odiše neki ozbiljniji, hladniji i napetiji ambijent.

"Za detaljno poređenje ljetnjeg i zimskog perioda potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora, tokom ljeta, često se preferiraju lagane i zabavne knjige, kao i one koje se čitaju na odmoru, romantične komedije, avanturistički romani i generalno laganiji žanrovi. U zimskom periodu čitaoci često traže knjige koje će ih zadržati u toplom okruženju i koje će uzbuditi njihovu maštu. To može uključivati romantične romane, klasičnu književnost ili dublje literarne radove koji su idealni za čitanje uz topli napitak", navela je Pandžo.

U NUB-u Srpske promocija nagrađenog romana Steve Grabovca

U NUB-u Srpske promocija nagrađenog romana Steve Grabovca

Ona dodaje da mlađi čitaoci preferiraju knjige koje istražuju teme poput pronalaženja identiteta, prijateljstva, ljubavi i fantastičnih svjetova.

"Mlađa čitalačka publika se, pored obaveznih školskih i fakultetskih lektira, odlučuje i na knjige koje spadaju u popularnu psihologiju. Među mlađom čitalačkom populacijom veoma dobro kotira i tinejdžerska literatura, naučna fantastika, ali primjetno je da se sve češće okreću nekim književnostima, koje ranijih godina nisu bile toliko aktuelne na našim prostorima, poput japanske", kazao je Šekara.

On je naveo da se zrelija čitalačka publika najčešće okreće putopisima, biografijama, a ponajviše beletristici.

"Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da se iskusniji čitaoci sve češće vraćaju klasicima koje su davno pročitali ili su nekada propustili da ih pročitaju", pojasnio je Šekara.

"Najmlađi, naravno, vole slikovnice i dječje enciklopedije. U dječjem odjeljenju se, osim lektira, najviše čitaju Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Jasminka Petrović, kao i serijali 'Dnevnik šonjavka' i 'Džeronimo Stilton', dok su djevojčice zainteresovane za Isidoru Mun", zaključila je Mirela Ćuk za "Nezavisne".

Pratite nas i putem Vibera