"Trag"

Ova komedija je izašla prije više od 30 godina, a gledaoci je i dalje obožavaju

  • Izvor: B92
  • 11.07.2024. 19:12

Nakon što je 80-godišnji glumac Martin Mul preminuo krajem juna ove godine, njegovi filmovi počeli su da privlače pažnju moderne publike.

Među njima se našla i crna komedija Trag (Clue) iz 1985. godine, koja je dobila brojne pohvale nakon što je jedan korisnik Redita napisao da je to savršen film.

"Moja sestra i ja možemo izrecitovati svaku rečenicu dijaloga. Prošlo je više od 30 godina, ali čim pustim film, više uživam gledajući pet minuta prepirke u Tragu nego desetine Marvelovih filmova zajedno", napisao je korisnik u objavi.

"Scenario je nevjerovatan. Likovi su nezaboravni. Osim toga, film jednostavno izgleda dobro. Kostimi, montaža, scenografija, produkcijski dizajn – sve je vrhunsko."

Inspiracija za film je popularna društvena igra

"Trag" je crna komedija koja je inspirisana popularnom društvenom igrom Kluedo u kojoj igrači moraju da slijede tragove i odgonetnu ko je počinio zločin. Film je režirao i napisao Džonatan Lin. 

Komedija Trag zanimljiva je po tome što ima tri moguća završetka. Kada se prikazivala u bioskopima, svaki bioskop je mogao da odabere koji će od tih završetaka biti prikazan, što je iritiralo kritičare koji su pisali recenzije. DVD izdanja filma spojila su sve završetke na jedno mjesto.

Film danas ima kultni status uprkos podijeljenim kritikama

Kritičari su prvobitno imali podijeljena mišljenja o filmu, ali s godinama su ocjene sve bolje, zbog čega film danas ima kultni status. Gledaoci su svoje mišljenje o filmu podijelili u komentarima objave na Reditu.

"Kada sam bio dijete, gledao sam taj film puno puta i uživao u njemu zbog fantastičnog humora. Gledam ga često i kao odrasla osoba jer uživam u svim šalama koje nisam razumio kada sam imao devet godina", napisao je jedan korisnik.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: