Legende žive

Ma nije Bora umro

  • Izvor: ATV
  • 04.09.2024. 19:59

Sve dok klinci krišom budu palili cigarete, pili pivo, zaljubljivali se, bunili i očajavali, dok bude mladosti i sjećanja na nju, sve dok nas bude, biće i Bore.

Koji će to klinac sjediti na klupi uz najveću ambalažu jeftinog pića i slušati Josipu Lisac ili Amiru Medunjanin. Ne, slušaće ”Kad sam bio mlad”. Slušaće i biće oduševljeni kako tamo neki lik pjeva o svemu onome što on prolazi.

Na toj klupi će se i zaljubiti, a na repertoaru će se ubrzo naći ”Ja sam se ložio na tebe”. Naravno, klinački, pa neće padati u Arsenove dubine ili se zanositi Šerbedžijinom poezijom. Slušaće Boru i njegov pomalo bezobrazni, ali razumljivi govor.

Romantična priča dvije Čorbine balade koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Romantična priča dvije Čorbine balade koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Zaljubiće se i dobiće pedalu. Kome se to posrećilo iz prve. Ako ga ne prebaci na Šabana i tešku artiljeriju, nastaviće se Čorbom. Iz ljubavi će i dalje pjevati Kada padne noć. Pisaće po ulazima citate iz pjesme ”Jedino moje”, ”Bilo je žena”. Poslije će biti zaljubljen još više, ali će se ubijediti da je kul i da je prevazišao neostvarenu ljubav. Tada će uslijediti drugi serijal poput ”Ostaću slobodan”, ”Nemoj srećo, nemoj danas”, ”Volim žene”.

Е, kad ga i ova ludnica prođe, tešku artiljeriju Šabana i ekipe ima i Bora. Sjetiće se iste neuzvraćene ljubavi i uslijediće serijal hitova albuma ”Kost u grlu”. Počinje to sa Ja sam još ona ista budala, a završava sa Ostani đubre do kraja. Još teža priča će mu biti sljedeći album. Tu će ga udariti melanholična balada Dva dinara druže. Neće se sastaviti do novijih Borinih balada poput Minut sa njom, Bože koliko je volim, Otvori oči..

Bora i Doboj: Mjesto gdje su nastale najljepše balade

Bora i Doboj: Mjesto gdje su nastale najljepše balade

Taman poslije kad počne da lomi koji fakultet da upiše, zasitiće se ljubavne priče pa će ga prebaciti na buntovničke strasti. Tu nema Boga nema pravde, Kako je lepo biti glup, Južna Afrika 85, Na Zapadu ništa novo, Ko o čemu kurva o poštenju. Svoj vrhunac naći će sa pjesmom Pogledaj dom svoj anđele.

Prostiraće se oko punoljetstva još Čorbinih hitova, ali sve manje i manje. Tada će Boru zamijeniti klubska muzika. Cece, Jece, sve legitimne i simpatične, zamijeniće matorca koji je preskočio dobar dio života dok je pjevao o politici. Zaboravio je one prizemne priče u kojima je objašnjavao životne sitnice.

Proći će godine i godine, Čorba će skupljati prašinu. A onda, jer je svijet mali, sve one sitne ljubavi iz tinejdžerskih dana proći će u jednom trenutku kraj bivšeg pubertetlije. Udate, neudate, srećne, nesrećne, kakve god, vratiće mu sjećanje. Baš u pravom trenutku kada je Bora imao još nešto za reći vanvremenskim hitovima ”Ljubav ovde više ne stanuje” i ”Posljednja pesma o tebi”.

Ova Čorbina pjesma je predložena za srpsku himnu! Еvo šta je Bora rekao o tome!

Ova Čorbina pjesma je predložena za srpsku himnu! Еvo šta je Bora rekao o tome!

Nakon toga će ponovo početi da elocira uspomene i da pretura po najboljim receptima. Vratiće se na prvi album, pa drugi, a onda će više i zaboraviti na kojem je.  Taj ciklus će se ponavljati.  Vraćaće se Đorđević u ciklusima do smrti. Ko se jednom zarazi tim virusom, bolestan je do kraja života.

Bora nije umro, samo neće više držati koncerte.

Pratite nas i putem Vibera