"Alien"

Kako je Ridli Skot zamijenjen nakon prvog dijela kultnog serijala?

Ako postoji nešto u čemu filmski fanovi više uživaju od dobrog naučno-fantastičnog filma onda je to serijal naučno-fantastičnih filmova. Žanr koji se izuzetno dobro uklapa u prošireni filmski univerzum zahvaljujući svojoj raznolikosti.

„Ratovi zvijezda“ nesumnjivo su najuspješnija franšiza u kategoriji svemirskih fantazija, dok serijal „Povratak u budućnost“ nudi gledaocima viziju puta kroz vrijeme sa komičnim elementima. 

Naravno tu je i serijal "Alien" (distributerski naziv kod nas je bio „Osim putnik“ koji je imao smisla za prvi dio, ali nikako za ostatak serijala) koji je bio rezultat mega-uspjeha originalnog filma režisera Ridlija Skota iz 1979. godine.

Često smatran jednim od najstrašnijih filmova ikada snimljenih, "Alien" je bio film koji bez napora zamagljuje granicu između naučne-fantastike i horora stvarajući mučnu, ali uzbudljivu avanturu. Zastrašujuća avantura Еlen Ripli i posade Nostroma koji su susreću sa smrtonosnim ksenomorfnim stvorenjem je postala veliki hit u produkciji „20 Century Fox-a“ što je značilo da je nastavak bio blizu. 

Ipak, trebalo je nekoliko godina da se krene sa produkcijom nastavka da bi se 1986. godine publika konačno vratila na mjesto gdje niko ne može čuti vaš vrisak sa filmom "Alien". I ovaj film ostvario je finansijski uspjeh i otvorio put franšizi koja je uslijedila, a osim sjajnog učinka na bioskopskim blagajnama i publika je bila puna hvale za nastavak. 

Sa zadovoljstvom studija i publike "Aliens"“ su postali hit, ali postojao jedan čovjek koji nije dijelio oduševljenost filmom sa ostatkom svijeta. Bio je to režiser originalnog filma, Ridli Skot, koji se osjećao izdano i isfrustrirano. Ovi osjećaji mučili su režisera godinama, ali kako je vrijeme odmicalo Skot je iznijansirao svoje poglede na film.

Prvi dio serijala zaradio je blizu 79 miliona dolara u odnosu na procijenjeni budžet u iznosu od 11 miliona dolara. U današnje vrijeme toliki povrat novca automatski bi značio brzo pojavljivanje nastavka, ali vrlo brzo se pojavilo nekoliko problema koji su gotovo obustavili snimanje nastavka. Studio „Fox“ je nedugo nakon što se "Alien" pojavio u bioskopima prošao kroz neke promjene koje su uticale na dužu pauzu između dva nastavka. Alen Led Jr. koji je u to vrijeme bio šef studija i apsolutna podrška prvom film napustio je „Fox“ kako bio osnovao sopstvenu produkcijsku kuću. Na njegovo mjesto stigao je Norman Levi koji se bojao da bi takav film bio preskup. Stvar je dodatno zakomplikovala nadolazeća tužba producenata koji su radili na filmu "Alien" jer im je „Fox“ smanjio udio u profitu od filma, a sam studio nije želio da radi film dok se stvari ne raščiste. 

Zanimljivo je da se tužba na kraju ispostavila kao svojevrsni podsticaj da se ubrza sa snimanjem nastavka. Prema LA Tajmsu nagodbom iz 1983. godine „Fox“ je objavio da će finansirati snimanje nastavka, ali da neće učestvovati u njegovoj distribuciji. Ali, tu nije bio kraj drame koja se odvijala iza scene budući da je režiser prvog filma imao šta da kaže kada je u pitanju nastavak njegovog kapitalnog ostvarenja.

Obično kad režiser izbaci veliki hit, svaki studio jedva čeka da vrati svog filmskog šampiona za nastavak. Međutim, to nije bio slučaj sa Ridlijem Skotom. U razgovoru za "Vanity Fair"  režiser je otkrio da ga uopšte nisu ni pitali da se vrati i pojasnio situaciju:

“Većina režisera u Holivudu, recimo koji su na mom nivou, ne propušta takve stvari. Ali "Alien" je bio moj tek drugi film, tako da nisam imao puno izbora. A „Blade Runner“ je bio moj treći film. Dakle nisam imao izbora jer sam sarađivao sa vrlo teškim ljudima.“

Skot je dodao kako vjeruje da je trebao da radi nastavke „Aliena“ i „Blade Runner“, ali da mu u slučaju prvog filma, kako on tvrdi, nije ni rečeno da se radi na nastavku, a kamoli da su ga pitali da radi nastavak. Prema njegovim riječima nije baš bio srećan zbog te odluke. Prema sajtu "The Hollywood Reporter", Skot je imao problema tokom snimanja originala pa su se zbog toga budžetski troškovi uduplali. Snimanje je takođe bilo ispunjeno tehničkim problemima i izazovima uključujući tu i problem sa snimanjem kultne scene izlaska bića kroz prsa člana posade. Činilo se da su svi ti problemi bili dovoljno da studio počne razmatrati druge režisere, i kao rezultat toga, pažnja „Foxa“ usmjerena je kao relativno novom režiserskom imenu, Džejmsu Kameronu. Članci iz LA Timesa iz tog vremena otkrivaju da je Kameron uključen u projekat zbog „Fox-ovog“ entuzijazma vezanog za njegov projekat „Terminator“. Sam Kameron je rekao da na početku nije razumio zašto bi iko poželio napraviti nastavak „Aliena“ budući da ga je smatrao „savršenim filmom“. Međutim sajt "Sideshow"  navodi da je Kamerun promijenio početne konture scenarija, a kada je snimanje „Terminatora“ odgođena još više se uključio u projekat i razradu scenarija. Produkcija „Terminatora“ je konačno počela, ali kada je završena, Kameron i „Fox“ su bili spremni za „Aliena“. Međutim, prije početka snimanja Kameron je morao da obavi jedan neugodan razgovor, razgovor sa režiserom originalnog filma.

Nakon što su ga zaobišli u radu na nastavku svog ključnog filma, Skot je primio poziv od Kameruna u vezi sa nastavkom, a u razgovoru za sajt "Deadline" rekao je da je Kameron bio fin, ali jednostavan.

Objasnio je: „Kameron je rekao ovo je teško, tvoja zvijer je tako jedinstvena. Teško ga je ponovo učiniti zastrašujućim sada kada ga gledaoci poznaju. Pa je rekao, idemo više na akciju, na vojni pristup.“ Skot je opisao taj trenutak kao nešto što bi se moglo podvesti pod „Dobro došli u Holivud“. Razgovor je bio normalan ali kada se završio Skot kaže da je bio „bijesan“. Osjećao se kako je sam rekao kao „oštećena roba“ naročit zbog situacije koja je nastala zbog katastrofe sa „Blade Runner“ od koje se pokušavao oporaviti. Budući da je adaptacija Dikovog romana „Da li androidi sanjaju elektronske ovce“ zakazala na bioskopskim blagajnama i od strane kritike dočekana na nož Skot je upao u psihičku krizu iz koje je pokušao da se izvuče kako je sam rekao vježbama, tenisom i potragom za novim projektima. Skot je na kraju pronašao gomilu novih projekata među kojima su i hit klasici poput „Telme i Luiz“ i „Gladijatora“, a konačnu satisfakciju doživio je kada je kritika i publika ponovo sagledala „Blade Runnera“ nakon čega je film dobio kultni status.

Konačno, britanski režiser se vratio svijetu „Aliena“ sa filmom „Prometej“ i kao producent nadolazećeg „Alien: Romul“. Uz nešto poput srećnog kraja Skotovo mišljenje o Kamerunu i nastavku „Aliena“ s vremenom je omekšalo. O režiseru „Avatara“ u razgovoru za Deadline rekao je: „Džim i ja često razgovaramo. Nismo baš prijatelji, ali razgovaramo i on je super momak.“

Ridli Skot stvorio je filmsku istoriju kada je „Alien“ prikazan u bioskopima 1979. godine pa zato ne čudi da ga je razbjesnila i povrijedila odluka studija da štafetnu palicu serijala preda Kameronu pri čemu se nisu čak ni konsultovali sa njim. Uprkos Skotovim neslaganjem sa Kamerunom i njegovom vizijom filma sa vremenom su se stvari promijenile i on se na kraju pomirio sa tim. Ove godine publika će se vratiti „Alien“ univerzumu sa „Alien: Romul“ sa Skotom na producentskoj poziciji čime bi priča o najstrašnijim predatorima svemira trebala biti zaokružena.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)