Pale

Članice Kola srpskih sestara ofarbana jaja i prehrambene proizvode dijele sugrađanima

  • Izvor: ATV
  • 03.05.2024. 19:05

Već 32 godine, članice Kola srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla" sa Pala, tradicionalno šaraju vaskršnja jaja. Ove godine našarale su 3.000 jaja koje će, zajedno sa 30 paketa prehrambenih artikala, podijeliti sugrađanima kojima je najpotrebnije.

- Nešto ćemo odnijeti u Dom „Naturu“, gore ima i naših sestara, a inače su tu stara lica koja ne mogu to da urade. Imamo bolesnih sestara, imate dosta bolesne djece. Nažalost, svjedoci smo koliko kod nas ima bolesnih žena, i to se granica pomjera sve na niže, i kome god da pokucate na vrata, obradovaće se - kaže Ljiljana Nešković, predsjednika Kola srpskih sestara.

Čuvajući tradiciju humanog i dobrotvornog rada, Kolo srpskih sestara, nastoji da očuva pravoslavnu vjeru. U duhu starih običaja, na Veliki petak, šaraju vaskršnja jaja u lukovini i crvenoj broji, ali koriste i nove tehnike.

- Farbamo najviše na tradicionalan način, to su u lukovini sa travčicama, vezano u čarape. U ovim svim bojama koje imaju, sve su to prehrambene boje. Mi farbamo i nešto noviju tehniku, te na pari, ovako, onako, ali za ovoliki broj jaja nemamo dovoljno vremena za ove nove tehnike - ističe Slavica Golijanin, članica Kola srpskih sestara.

Kolo srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla", koje se bavi humanitarnim radom od 1992. godine, za svoj rad je dobilo niz odlikovanja i priznanja, među kojima i Krst milosrđa i Gramatu Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Film: Protiv divljine (12+) (R)

    '' Film: Protiv divljine (12+) (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.