Međunarodni muzički festival

"Balkan fest" u Banjaluci i Gradišci od 9. do 12. septembra

  • Izvor: ATV
  • 06.09.2024. 17:47

Veliki broj mladih muzičkih umjetnika i izvođača, kompozitora, tekstopisaca imaće priliku predstaviti svoj talenat na "Balkan festu".

Međunarodni muzički festival obuhvata dva festivalska programa pod nazivima "Еvropa pjeva" i "Prvi aplauz" uz nekoliko pratećih muzičkih manifestacija.

Dobar muzički repertoar pun iznenađenja biće raspoređen na četiri dana i dva grada. Deveti i 10. septembar rezervisani su za Gradišku i Kulturni centar, a 11. i 12. septembar za Banjaluku i Ljetnu scenu Stara Ada, sa početkom od 20 časova.

"Еvropa pjeva" je festivalsko veče popularne muzike na kojoj se prvenstveno ocjenjuju interpretatorske vrijednosti mladih umjetnika. Pjevaju domaće i svjetske hitove uz pratnju Revijskog orkestra "Balkan fest".

"Prvi aplauz" je već prepoznatljiv muzički brend Republike Srpske i Banjaluke. Cilj je afirmisanje autora, posebno domaćih i promocija talentovanih mladih pjevača iz regiona. Generalni pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske.

Kandidati se prijavljuju putem međunarodnog javnog konkursa koji raspisuje "Slovenski kulturni centar". Bira ih međunarodni selekcioni žiri sastavljen od muzičkih stručnjaka različitih profila. Događaj će pratiti i Alternativna televizija, koja kroz svoj rad, već godinama, promoviše mlade, perspektivne i talentovane osobe. 

Takmičari nastupaju u tri starosne kategorije: djeca od 8 do 14, tinejdžeri od 14 do 18 i odrasli od 18 do 31 godine. Imaće priliku da odmjere pjevački kvalitet u konkurenciji selektovanih takmičara iz drugih zemalja i da ih "Balkan fest" usmjeri na druge, već međunarodne festivale. 


Pratite nas i putem Vibera