Tojota

Vlasnika dočekao "hladan tuš": Mjenjač košta više nego sam automobil

 • Izvor: Republika
 • 15.05.2024. 09:51

Tojotin model "Corolla GR" je jedan od impresivnijih „hot heč“ automobila koje možete da kupite u današnja vremena. Može se pohvaliti sa 300 konjskih snaga zahvaljujući 1,6-litarskom turbobenzincu sa tri cilindra, a fabriku napušta i sa šestostepenim manuelnim mjenjačem i pogonom na sva četiri točka.

Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje 4,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 229 km/h. "Corolla GR" je i relativno pristupačan automobil kada se pogleda šta pruža, pa tako za bazno izdanje u Sjedinjenim Američkim Državama treba izdvojiti 37.595 dolara.

Međutim, ono o čemu se slabo priča je koliko je ovaj četvorotočkaš skupocjen za održavanje i popravke. Možda ne kao u onoj mjeri u kojoj bi bio da ga je kojim slučajem pravio neki Nijemac, ali opet mnogo skuplji nego što smo navikli od modela sa značkom Tojote. To je nedavno na svojoj koži osjetio Amerikanac po imenu Čarli Holmblad nakon što je na njegovoj "Corolla GR" stradao mjenjač poslije tek 800 kilometara na satu.

Kolege sa sajta "CarScoops" tvrde da im je Čarli rekao kako se jednog dana vraćao kući sa posla kada je mjenjač iznenada otkazao. Pošto je vozilo napravljeno ranije ove godine, očekivalo se da je još uvijek pod garancijom i da će kvar biti riješen bez ikakvih problema. Međutim, inženjerima je bilo čudno kako to da se neka Tojota pokvarila i to poslije svega 800 kilometara, pa su malo više istražili situaciju.

Kompjuter je pokazao da je Holmblad vozio u četvrtoj brzini na čak 8.900 obrtaja prije nego što je ubacio u treću brzinu. Kada znamo da "Corolla GR" ima crveno polje „tek“ na 6.500 obrtaja, u takvim uslovima kvar motora je i očekivan. Holmblad će kasnije priznati da zaista jeste ludovao i da je htio da ubaci iz četvrte u petu brzinu, ali je greškom izabrao brzinu manje.

Tojota je naravno odbila da popravi trošak pod garancijom pozivajući se na instukcije iz dokumentacije koje stižu sa svakim novim četvorotočkašem. Holmblad nije imao izbora nego da pokuša da popravi hot heč o sopstvenom trošku, ali tek tada ga je dočekao hladan tuš. Naime, servis mu je rekao da će novi mjenjač kao i majstorske ruke koštati čak 42.180 dolara. Njegov automobil je bio nešto skuplji od onog baznog paketa opreme i originalno je platio 41.515 „zelembaća“, pa je na kraju zaključio da mu se više isplati kupiti novi automobil.

Šta da kažemo osim, „svaka škola se skupo plaća“.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?