ATV

Frankfurt

Serijski napad na Teslu, šteta pola miliona evra

 • Izvor: jutarnji.hr
 • 14.09.2023. 22:05

U noći s ponedjeljka na utorak, u Frankfurtu se dogodio napad na automobile parkirane ispred prodajnog salona Tesle.

Kako prenosi njemačka novinska agencija "DPA", u namjerno izazvanom požaru "nestalo" je ukupno 15 Teslinih električnih vozila.

Zanimljivo, u prvim izvještajima frankfurtskih vatrogasaca navedeno da je izgorjelo samo 10 Tesli, ali kasnije je brojka narasla.

Policijski potparol procijenio je štetu na oko 500.000 evra.

Odgovornost za napad preuzela je radikalna ljevičarska grupa koja je javnom objavom na svojoj medijskoj platformi objasnila razloge vandalskog čina:

"Tesla je jedan od naših najistaknutijih neprijatelja. Kompanija predstavlja ideologiju zelenog kapitalizma i tekuće globalne i kolonijalne destrukcije. Električni motori se neprestano predstavljaju kao čista alternativa, ali to je ustvari čista laž."

Potom su dodali:

"Kao i druge kompanije, Tesla iskorištava resurse širom svijeta. Potrebne sirovine za baterije električnih automobila, kao što su litijum i kobalt, iskopavaju se pod užasnim uslovima u Latinskoj Americi i Africi. Otpor ugnjetavanih zajednica bio nam je signal za djelovanje. Naravno, za transport i proizvodnju, Tesli su potrebna fosilna goriva" stoji u objavi.

Nadalje, oni se protive fantazijama Ilona Maska te tvrde da se trenutni napori da kolonizuje Mars odnose na stvaranje "odredišta za odmor najbogatijih", a ne na stvaranje života na više planeta.

Grupa je takođe navela da je "potrebno naštetiti Tesli ekonomski i politički, a na taj se način može naglasiti neslaganje sa zelenim lažima", prenosi "Jutarnji".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 08:40 Vježbajte sa Lidijom

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

 • 08:45 Serija: Kosem (R) (12+)

  U moru spletki, laži i dvorskih igara moći. Ljubav, hrabrost i jedinstvenost može pobijediti neprijatelja. Turska serija o jednoj ženi koja je ispisala istoriju “Veličanstveni vijek: Kosem”.

 • 09:45 Lovački saveti (R)

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savjetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:40 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 10:45 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Autošop magazin (R)

  Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.