ATV

Корисно

Које грешке праве полазници и како лакше положити возачки испит?

  • Извор: Независне
  • 29.09.2023. 21:59

Ако сте се већ уписали у ауто-школу и прошли теоријски дио испита, вријеме је за практично дио, односно вожњу. То за многе може представљати стрес, но потребно је суочити се са својим страховима на вријеме и пребродити их.

Страх од вожње побјеђује се учењем на грешкама на које вам инструктор скреће пажњу, а доносимо вам савјете како да се што боље припремите за полагање возачког испита.

Учите из грешака

Иначе, дужност инструктора је да вам током вожње скреће пажњу на грешке које радите, па се потрудите да их запамтите и не понављате.

Што раније научите како управљати возилом, прије ће вам прећи у навику - тада ћете навикнути на рад мјењача, као и спојнице (квачила и кочнице), те на њих касније нећете ни мислити док возите, пишу Независне.

Немојте одустајати

Ако и паднете на испиту, то не значи да треба да одустанете. Свако може научити возити па макар изашао на испит и више од 100 пута (било је таквих случајева, бар су медији пренијели).

Оно што је битно јесте да на испит изађете онда када сте спремни.

Ако се осјећате несигурно, увијек можете узети додатне часове вожње па на испит изаћи онда када будете сигурни у себе.

Обратите пажњу

Приликом вожње фокусирајте се на пут, семафоре, знакове и пјешаке, а може се рећи да је најбитније правило да возите по прописима и гледате у ретровизоре.

То ће вам свакако бити од великог значаја на испиту, јер чланови комисије прате и бодују колико обраћате пажњу на све ове ставке те вам може помоћи да положите испит.

Будите спремни за испит

Прије вожње битно је одморити се и наспавати, а како не би дошло до вртоглавице или мучнине, пожељно је појести нешто прије тога.

Знате како кажу: не треба ништа радити на празан желудац па се водите тиме кад сједнете за волан.

Најчешће грешке кандидата за возача на возачком испиту

Доносимо вам и листу најчешћих грешака кандидата за возача на возачком испиту:

- Једна од најчешћих грешака је непровјеравање саобраћајних услова. То се односи на провјеру која се састоји од погледа у унутрашњи и вањски ретровизор те погледа на мртви угао.

- Одузимање предности је такође једна од грешака које кандидати често праве на возачком испиту. У то спадају прекасно уочавање возила те погрешна процјена његове близине, због чега, иако је у предности, мора успорити због вас.

- Иако се не би смјело догодити да вам се ауто угаси, и ово је једна од чешћих грешака. Главни разлози за гашење аута су кретање у погрешној брзини и недовољно задржавање спојнице (квачила или куплунга) током давања гаса.

- Због непоштивања семафора и саобраћајног знака, осим што падате испит, доводите друге и себе у опасност. Станите на црвено свјетло, на сваки знак стоп, уочите сваки саобраћајни знак и возите према његовим правилима.

- Брзину вожње потребно је прилагодити стању у саобраћају, временским условима, стању коловоза, возилу и вашим возачким могућностима. Неприлагођена брзина, која је ограничена и с обзиром на мјесто у којем се вози, често је разлог пада.

- Непропуштање пјешака и пренагло кочење, односно прекасно реаговање на грешке других учесника у саобраћају, довешће вас до пада.

- Прелазак преко пуне црте и непрописно паркирање у којем смо преблизу другог возила, додиривање ивичњака и негледање у предње и задње крајеве возила такође је разлог за пад.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:25 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    Ова напета и узбудљива драма истражује животну причу једног од свакако најозлоглашенијег криминалца на свијету.