ATV

Njemački gigant

Audi R8 otkazan u posljednji čas

  • Izvor: Agencije
  • 04.04.2023. 09:08

Glasine o Audiju R8 s manjim motorom su kolale internetom godinama, ali se nikada nisu obistinile.

Druga generacija njemačkog superautomobila je penzionisana s GT RWD specijalnom edicijom, uz planove da nasljednik bude s čisto električnim pogonskim sklopom. Sudeći po novim glasinama, marka "četiri prstena" navodno želi da instalira V6 turbo u jeftniju, ulaznu verziju.

Po "šuškanjima" od prije nekoliko godina, model s ovim motorom je trebalo da bude nasljednik prve generacije R8 V8. Međutim, ispostavilo se da nije tako. Ekipa iz Ingolštata je planirala osnovnu varijantu, ali s petocilindarskim rednim agregatom umjesto V6. Konkretno, ideja je bila da se iskoristi čuveni 2.5 turbo petocilindraš iz TT RS-a i RS3.

Interesantne detalje je objelodanio Markos Markes, projekt menadžer eFuelsa u Porscheu. Plan je bio da se odustane od "quattro" pogona i pređe na zadnji, da bi se uštedjelo na masi. Dok je druga generacija R8 bila isključivo dostupna sa sedmostepenim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojnicom, jeftinija verzija koja nikada nije ugledala svjetlost dana, posjedovala bi manuelni mjenjač. Kao što možemo da se prisjetimo, prva generacija R8 se prodavala sa čuvenim šestostepenim "manuelcem".

Markes je rekao da je turbo R8 imao manje konjskih snaga, ali viši maksimalni obrtni moment od V10 modela, što sugeriše da bi redni petocilindraš bio "friziran" iznad 500 Nm dostupnih u RS3. Poređenja radi, druga generacija R8 je raspolagala s 540 Nm kada je debitovala početkom 2015. On je spomenuo da je turbo petocilindraš bio "čistiji i gotovo jednako brz" kao V10.

Kada je došlo vrijeme da R8 RWS sa zadnjim pogonom bude lansiran u drugoj polovini 2017, performantnija verzija je zadržala V10. Audi Sport je na kraju odlučio da svoj superautomobil prodaje isključivo s 5,2-litarskim FSI motorom, koji dijeli s Lamborghini Huracanom.

Markes, koji je takođe otkrio da se odustalo od quad-turbo Porsche superautomobila s osmocilindarskim bokserom, smatra da je R8 sa zadnjim pogonom, petocilindarskim motorom i automatikom s dvostrukom spojnicom, bio propuštena prilika.

"Šteta, jer je petocilindarski turbomotor bio snažan i pouzdan, zvučao je drugačije i mislim da bi dobro funkcionisao u R8. Automobil je bio lakši i agilniji, ali ga možda neki ljudi u Audi Sportu nisu doživljavali kao istinski R8, tako da su u odsudnom momentu odlučili da on ipak ne ugleda svjetlost dana", naveo je on.

Tagovi: