PORTAL BELEŽNICA PROFESORA MIŠKOVIĆA 2023..webp

Мистерија/Сци-Фи

20:00

Бележница професора Мишковића

'Бележница професора Мишковића' је српска серија у режији Мирослава Лекића, рађена по сценарију Косте Пешевског насталог по мотивима истоименог романа Ратка Дмитровића из 2014. године.

Серија нас кроз дванаест епизода води у свијет препун фантастике, паранормалног и магијског, кроз радњу која се одвија у два временска периода: прве године XXИ вијека и 70-е године XX вијека у Србији.

У прољеће 2002. године млади новинар листа 'Аргумент', Бошко Стевановић, добија задатак да напише текст о научној оставштини познатог српског етнолога Арсенија Мишковића. Његова удовица, Јелисавета Мишковић, дала је оглас у листу у којем Бошко ради, како поклања архиву покојног научника. Уредник листа Бошку даје задатак да уради интервју са Јелисаветом. На заказани састанак одлази са стандардним очекивањима – још један обичан интервју. Но, на крају неочекивано пријатног разговора добија малу црну биљежницу.

Траговима исписаним у биљежници Бошко улази у зачарани круг мистерија и случајева које је управо етнолог описивао, те трагао за одговорима на многобројна питања: од нестајања људи који се појављују годинама касније, преко прича о мјестима на којима је могуће осјетити онострано, до чудних преплитања ситуација и околности. Како ништа није ни случајно нити једноставно биљежница је предмет опсесије многих људи из иностранства, од Беча, преко Лондона и Москве, до Аризоне.

Једна мала биљежница покренуће лавину чудних догађаја у којој Бошко и њему блиски људи долазе на ивицу живота и смрти, али и до одговора на многа питања...

Глумачка постава: Момчило Оташевић, Милош Самолов, Милена Радуловић, Аница Добра , Тијана Чуровић, Светозар Цветковић , Александар Радојичић, Дејан Луткић, Александар Срећковић, Ирфан Менсур,...