Ukrajinski predsjednik

Zelenski: Ukrajina donijela sve odluke za početak pregovora sa ЕU

  • Izvor: Agencije
  • 22.11.2023. 08:08

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina donijela sve odluke koje je trebalo donijeti za početak pregovora o pristupanju zemlje Еvropskoj uniji.

Zelenski je podsjetio da su u utorak u Kijevu boravili predsjednik Еvropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Moldavije Maja Sandu na desetogodišnjicu početka Majdana, što je, kako je naveo, posebno simbolično.

"Glavna tema bila je naša integracija u Еvropsku uniju. Naša država čini sve što je potrebno za pravi početak pristupnih pregovora. Sve odluke koje smo morali da donesemo su već donesene. A sada ćemo čak i odobriti ono što je trebalo da se uradi prije proljeća", kazao je Zelenski u video obraćanju.

Marinci se potukli sa civilima ispred noćnog kluba: Došli policajci na konjima

Marinci se potukli sa civilima ispred noćnog kluba: Došli policajci na konjima

Prema njegovim riječima, Ukrajina je apsolutno odlučna da sve sprovede i bude potpuno spremna za početak pregovora.

"Veoma je važno da Еvropska unija ispuni svoje obećanje tako što će donijeti odluku za početak pregovora sa Ukrajinom“, naglasio je on.

Zelenski je izrazio zahvalnost predsjedniku Еvropskog savjeta Šarlu Mišelu i svim partnerima u Еvropi na njihovoj podršci“ i istakao da je „sada vrijeme za jačanje solidarnosti“.

Peskov: Prijetnje Zelenskog nisu spojene sa realnošću

Peskov: Prijetnje Zelenskog nisu spojene sa realnošću

Еvropska komisija je 8. novembra preporučila Еvropskom savjetu da otvori pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije ЕU.

Takođe je preporučila, pod određenim uslovima, otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i davanje statusa zemlje kandidata Gruziji.

U decembru Еvropski savet bi trebalo da razmotri pitanje otpočinjanja pregovora o pristupanju Ukrajine ЕU.

Pratite nas i putem Vibera