Australija

Zbog stavljanja igala u jagode uhapšen dječak

  • 19.09.2018. 15:58

U Australiji, dječak koji je uhap[enen danas osumnjičen je za stavljanje šivaćih igala u jagode.

Prema pisanju australijskih medijia, dječak se izjasnio krivim, a kao razlog je naveo "šalu".

Za sada nije poznato koliko je dječak tačno kontaminirao jagoda, ali poznato je da je maloljetnik.

Premijer Skot Morison najavio je povećanje kazne zatvora zbog kontaminacije hrane.

"Australija će povećati zatvorske kazne od 10 do 15 godina zatvora zbog namjerne kontaminacije hrane, izjavio je premijer Morison.

On je novinarima rekao da je kontaminacija jagoda sa šivaćim iglama slična terorizmu i da će zatražiti od parlamenta hitno povećanje zatvorskih kazni.

"Na taj će način zagađivači ploda biti izjednačeni s onima koji su osuđeni za posjedovanje dječje pornografije ili finansiranje terorizma. To shvaćam ozbiljno", rekao je Morison.

Igle su najprije pronađene u jagodama farmera u Kuenslandu, ali nakon toga su se takođe pojavile u voću širom zemlje, pa policija sada istražuje više od 100 prijavljenih slučajeva.

Igle su pronađene u jagodama, jabukama i bananama, piše Rojters.

Do sada niko nije ozbiljno povrijeđen, a australijska vlada kaže da je za neke prijave kontaminacije hrane ustanovljeno da je riječ o pokušaju prevare. 

Međutim, kako nakon incidenta potražnja pada poljoprivrednici su prisiljeni bacati jagode, ugrožavajući industriju vrijednu oko 115 milona dolara. Zato pozdravljaju odluku Vlade, navodeći da će se suočiti s financijskom krizom ako se problem ne riješi brzo.

Australijske banke spremne su ponuditi financijsku pomoć pogođenim poljoprivrednicima.