Žarište virusa u Španiji

Zbog ptičijeg gripa usmrćeno 130.000 kokošaka

  • Izvor: Tanjug
  • 11.02.2022. 16:13

Španske vlasti usmrtile su više od 130.000 kokošaka nakon izbijanja ptičjeg gripa otkrivenog u sjevernom regionu Kastilja i Leon, saopštili su lokalni zvaničnici, prenio je Rojters.

Industrijski utovarivač pokupio je hiljadu usmrćenih pilića i bacio ih u kamion sa otvorenim krovom, koji ih je odvezao na mjesto spaljivanja ispred farme, može se vidjeti na slikama Grinpisa.

Na farmi, koja je i dalje izolovana, preduzete su odgovarajuće mere usmrćivanja i zbrinjavanja ostataka svih životinja, navedeno je u jučerašnjem saopštenju lokalnog udruženja veterinara.

Vlasti su uvele zonu izolacije od 10 kilometara oko farme, koja se nalazi nedaleko od sela Iskar u provinciji Valjadolid, otprilike 130 kilometara sjeverozapadno od Madrida, ali kažu da postoji mala opasnost po ljude.

- Mogućnost prenošenja na ljude je izuzetno rijetka i stoga nas ne zabrinjava, rekao je portparol regionalne vlade Kastilje i Leona Karlos Fernandes Kariedo.

Žarišta virusa, koji divlje ptice selice često prenose na domaće životinje, zabilježena su, između ostalog, u Francuskoj, Njemačkoj, Britaniji i Holandiji.