Kornjača tenk

Zaplijenjen ruski oklopni monstrum!

  • Izvor: Mondo.rs
  • 21.06.2024. 20:47

Sredinom aprila ove godine, na frontu u Ukrajini, pojavio se specifični ruski "kornjača tenk" koji je ukrajinska vojska zarobila prvi put ove nedjelje, piše britanski "Telegraf". Ovaj tenk ima vrlo neobičan izgled - na boku ima veliki metalni štit kojim je čitav tenk obložen i njegova glavna funkcija je zaštita od dronova i elektronskog vida ratovanja.

Ovaj tenk se među ruskom vojskom pokazao kao visoko efikasno vozilo koje garantuje bezbijednost i sigurnost od malih dronova kamikaza, kao i raketa malog dometa. Ukrajinska vojska ih je dosad "jurila" kako bi ih uništila, dok je sada nova taktika da se pokuša sa zaplenom i korišćenjem ruskog naoružanja protiv njih.

Ovaj tenk je prilično glomazan - sporo se kreću zbog masivnog izgleda i težine, ima malu kabinu odakle je vidik prilično ograničen osim ako nema kamera na spoljnim dijelovima vozila. Zbog sve više miniranih polja, Rusi moraju da potraže drugo rješenje koje će im dati brzinu i efikasnost s obzirom na to da je ukrajinska vojska pronašla način da neutrališe "kornjaču tenk" koji se, prema mišljenju vojnih analitičara, neće naći na drugim ukrajinskim frontovima.

(Mondo)

Pratite nas i putem Vibera