Dakar

Zapalio se avion pun putnika, ima povrijeđenih

  • Izvor: Agencije
  • 09.05.2024. 13:22

Četiri osobe teže su povrijeđene a 11 lakše danas nakon što je putnički avion avio-kompanije "Еr Senegal" skliznuo sa piste prilikom polijetanja na međunarodnom aerodromu u blizini Dakara.

U avionu je u tokom nezgode bilo 78 putnika, saopšteno je iz aerodroma koji privremeno zatvoren.

U toku je istraga o uzrocima nezgode koja se dogodila u 01.00 po lokalnom vremenu, prenosi "Rojters".


Putin povlači vojsku iz ovog dijela

Putin povlači vojsku iz ovog dijela

Snimak pokazuje posljedice pada aviona Transera prekrivenog pjenom za suzbijanje požara na aerodromu Dakar u Senegalu.

Pri slijetanju su se navodno zapalili lijevo krilo i motor, a radi se o avionu boing 737.

Incident se desio dan nakon što je objavljen snimak iz Turske kada je takođe "Boingov" avion pokušao da prinudno sleti, udario o pistu i strugao nosom po betonu.

Oglasio se uzbunjivač iz kompanije Boing

Uzbunjivač Santjago Paredes iz avio-kompanije Boing, koji je radio kao menadžer kvaliteta, izjavio je da je "bilo samo pitanje vremena kad će se desiti nešto loše", govoreći o nizu kvarova na letjelicama te kompanije u proteklom periodu.

Paredes je 10 godina radio u fabrici "Spirit aerosistems" u američkoj saveznoj državi Kanzas, gdje je provjeravao ispravnost trupova aviona boing 737 prije nego što bi bili poslati Boingu, prenosi Si-Bi-Еs njuz.


Nastavniku iz Mrkonjić Grada određen pritvor, prijeti mu tri godine zatvora

Nastavniku iz Mrkonjić Grada određen pritvor, prijeti mu tri godine zatvora

"Da je kvalitet bitan, i dalje bih bio u Spiritu. Bilo je veoma rijetko da ne nađemo nikakav kvar", rekao je Paredes i dodao da su menadžeri kvaliteta često nalazili kvarove i na avionu sa kojeg su otpala vrata usred leta u januaru.

"Zašto se to dogodilo? Jer se Spirit nije obazirao na mane zbog pritiska koji je nametnut inspektorima. Da je poslovna kultura bila dobra, ti kvarovi bi bili spomenuti", kazao je Paredes.

On je napomenuo da je avio-kompanija Boing godinama znala da joj Spirit dostavlja trupove sa kvarovima i da je "bilo samo pitanje vremena kad će se desiti nešto loše".


Tinejdžeri silovali djevojčicu i snimali

Tinejdžeri silovali djevojčicu i snimali

Paredes je, prema njegovim riječima, bio pod stalnim pritiskom nadređenih da što manje prijavljuje mane koje pronađe, a dodaje da su pritisci naglo porasli 2018. godine kad je proizvodnja trupova porasla sa 30 na mjesečnom nivou na 50.

"Uvijek su govorili da nemaju vremena da isprave greške. Bio sam u poziciji u kojoj, ako kažem 'ne', biću otpušten. Ako kažem 'da', priznajem da ću da uradim nešto pogrešno", ukazao je Paredes.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Dokumentarni program (R)

    'Dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.