Dmitrij Poljanski

"Zapad može da odgađa razgovor o agresiji na SRJ, ali ne može pobjeći od odgovornosti"

  • Izvor: SRNA
  • 28.03.2024. 21:28

Zapad može da odgađa diskusiju o protivzakonitoj agresiji NATO-a na suverenu SR Jugoslaviju /SRJ/ izvršenoj 1999. godine, ali ne može pobjeći od odgovornosti, izjavio je zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Nakon što je na današnjem glasanju ponovo odbijeno održavanje sjednice povodom 25. godišnjice NATO agresije na SRJ, Poljanski je zahvalio svima koji su podržali Rusiju u prijedlogu da se takva diskusija održi i naveo da su Francuska, SAD i Velika Britanija žrtvovale Savjet bezbjednosti UN radi svojih interesa, sa ciljem da učine sve moguće da se ne razgovara o njihovim zlodjelima.

Savjet bezbjednosti ni večeras neće raspravljati o NATO agresiji na SRJ

Savjet bezbjednosti ni večeras neće raspravljati o NATO agresiji na SRJ

On je naveo da je više članica bilo za održavanje diskusije nego u ponedjeljak, 25. marta, i ocijenio da to znači da su se "čuli ruski argumenti" početkom sedmice.

"Glasanje je potvrdilo tezu koju smo postavili u okviru Sajveta bezbjednosti UN da su zapadne zemlje previše zastupljene u u ovom tijelu. Žalimo zbog toga što je Savjet stavljen u nepovoljan položaj zbog Zapada jer odbija da razgovara o tački svog dnevnog reda. Drugim riječima, članice Savjeta odbile su da sprovedu sopstveni mandat i to je veoma ozbiljan udarac ovom tijelu", naglasio je Poljanski.

On je napomenuo da odbijanje održavanja sastanka neće izbrisati posljedice destruktivnih postupaka Zapada.

"Razočćaraću vas kada kažem da možete proceduralno da blokirate jedan ili dva sastanka, ali to neće izbrisati posljedice vaših destrkutktivnoh postupaka. Hiljade mrtvih i ranjenih, trovanje zemljišta osiromašenim uranijumom i ogroman broj oboljelih od raka, što će, prema procjeni stručnjaka, uticati na 60 narednih generacija na Balkanu. NATO stvorio žarišpte na Balkanu koje bi moglo da eksplodira u bilo kom trenutku", upozorio je Poljanski.

Poljanski je ciritao izjave tadašnjeg senatora Džozefa Bajdena, koji 1999. godine u Kongresu SAD priznao da je "predložio da se bombarduje Beograd, da se pošalju američki piloti, da se raznesu svi mostovi preko rijeke, obustave isporuke nafte i brojne druge konkretne akcije".

"Nadam se da shvatate da što više krijete istinu, ona će se više širiti. Svijet je vidio da se i dalje jako plašite da razgovararte o vašoj ilegalnoj agresiji na suverene države, uključujući SRJ, Irak i Avganistan", naveo je Poljanski.

On je istakao da Zapad svuda ostavlja trag smrti i uništenja.

"Ako ste do sada mogli da izbjegavate diskusiju, Savjet bezbjednosti se nada da nećete tako lako izbjeći odgovornost za svoje postupke", dodao je Poljanski.

Pratite nas i putem Vibera

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.